Nacionalna shema

Evropska shema

Špargljeva rižota

Rižota s šparglji je ena izmed tistih jedi, ki prinaša okus pomladi na vaš krožnik. Ta preprost, a izjemno okusen recept združuje nežne slovenske šparglje, kremasti riž in bogato aromo piščančje jušne osnove. Dodatek masla in naribanega trdega sira z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« naredi to jed še bolj bogato in slastno. Priprava rižote je enostavna in traja manj kot eno uro, kar omogoča, da lahko uživate v popolnem obroku brez dolgotrajnega kuhanja.

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

30 minut

Skupni čas

50 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

4

Sezona

Poletje, Pomlad

Sestavine:

  • 1 kg špargljev
  • 5 skodelic piščančje jušne osnove
  • 2 žlici oljčnega olja Slovenske Istre
  • 100 g sesekljane čebule
  • 150 g srednje zrnatega belega riža
  • 1 dcl suhega belega vina
  • 6 žlic masla »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 50 g naribanega trdega sira

Postopek:

Priprava:

Šparglje narežemo na koščke in blanširamo v vreli slani vodi približno dve minuti. Nato jih speremo pod hladno vodo in dobro odcedimo. Segrejemo jušno osnovo.

V večji ponvi segrejemo oljčno olje ter na zmernem ognju pražimo čebulo približno 4 minute. Dodamo riž in pražimo ob mešanju še 3 minute. Nato dodamo vino in kuhamo, dokler tekočina ne izhlapi. Kuhamo, dokler mešanica ne postane rahlo kremasta, riž pa mehak. Nato začnemo po skodelicah dodajati jušno osnovo.

Ves čas mešamo in kuhamo še 20 minut. Nato dodamo slovenske šparglje in kuhamo še dve minuti. Odstavimo iz ognja in vmešamo maslo, da se raztopi. Dodamo še nariban trdi sir in po okusu začinimo.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Zmanjšajmo zavržke

Pri pripravi rižote bodimo pozorni, da ne pripravimo prevelikih količin. Če nam rižota ostane, jo lahko zaužijemo tudi hladno ob naslednjem obroku. Na ta način s hrano ravnamo odgovorno in zmanjšujemo količino zavržkov v svojem gospodinjstvu.

Priročen nasvet

02

Priprava špargljev

Pri rezanju špargljev odstranite trše, lesnate dele in uporabite le mehkejše dele stebel. Blanširanje špargljev v slani vodi pomaga ohraniti njihovo svetlo zeleno barvo in svež okus.

Priročen nasvet

03

Kuhanje rižote

Pri kuhanju rižote je pomembno, da ves čas mešate in postopoma dodajate jušno osnovo. To pomaga, da riž sprošča škrob in ustvarja kremasto teksturo. Ne hitite in pustite, da riž vpija tekočino počasi, saj bo rezultat boljši.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito