Špargljeva rižota
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
30 minut
Skupni čas
50 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Poletje, Pomlad
Sestavine:
- 1 kg špargljev
- 5 skodelic piščančje jušne osnove
- 2 žlici oljčnega olja Slovenske Istre
- 100 g sesekljane čebule
- 150 g srednje zrnatega belega riža
- 1 dcl suhega belega vina
- 6 žlic masla »izbrana kakovost – Slovenija«
- 50 g naribanega trdega sira
Postopek:
Priprava:
Šparglje narežemo na koščke in blanširamo v vreli slani vodi približno dve minuti. Nato jih speremo pod hladno vodo in dobro odcedimo. Segrejemo jušno osnovo.
V večji ponvi segrejemo oljčno olje ter na zmernem ognju pražimo čebulo približno 4 minute. Dodamo riž in pražimo ob mešanju še 3 minute. Nato dodamo vino in kuhamo, dokler tekočina ne izhlapi. Kuhamo, dokler mešanica ne postane rahlo kremasta, riž pa mehak. Nato začnemo po skodelicah dodajati jušno osnovo.
Ves čas mešamo in kuhamo še 20 minut. Nato dodamo slovenske šparglje in kuhamo še dve minuti. Odstavimo iz ognja in vmešamo maslo, da se raztopi. Dodamo še nariban trdi sir in po okusu začinimo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Zmanjšajmo zavržke
Pri pripravi rižote bodimo pozorni, da ne pripravimo prevelikih količin. Če nam rižota ostane, jo lahko zaužijemo tudi hladno ob naslednjem obroku. Na ta način s hrano ravnamo odgovorno in zmanjšujemo količino zavržkov v svojem gospodinjstvu.
Priročen nasvet
02
Priprava špargljev
Pri rezanju špargljev odstranite trše, lesnate dele in uporabite le mehkejše dele stebel. Blanširanje špargljev v slani vodi pomaga ohraniti njihovo svetlo zeleno barvo in svež okus.
Priročen nasvet
03
Kuhanje rižote
Pri kuhanju rižote je pomembno, da ves čas mešate in postopoma dodajate jušno osnovo. To pomaga, da riž sprošča škrob in ustvarja kremasto teksturo. Ne hitite in pustite, da riž vpija tekočino počasi, saj bo rezultat boljši.