Praznični Miklavževi parkeljni
Čas priprave
1 ura 10 minut
Čas kuhanja
30 minut
Skupni čas
1 ura 40 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
6
Sezona
Zima
Sestavine:
- 400 g bele moke iz slovenskih žit
- 20 g svežega kvasa
- 30 g sladkorja
- 2 dl mleka »izbrana kakovost – Slovenija«
- sol
- 2 rumenjaka
- 40 g masla »izbrana kakovost – Slovenija«
- rozine
- limonina lupina
Postopek:
V posodo stresite moko, vanjo izoblikujte jamico in nadrobite kvas. Dodajte sladkor ter moko prelijete z mlačnim mlekom. Pustite počivati deset minut, da se naredi kvasec.
V maso dodajte preostali sladkor in sol, 1 rumenjak in stopljeno maslo ter dobro pregnetite testo. Pustite ga počivati eno uro.
Oblikujte parklje v želeni velikosti ter jih razporedite po pekaču, podloženem s peki papirjem. Za oči uporabite rozine, za jezik marmelado. Testo pustite vzhajati še deset minut, dobro premažite parklje s preostankom rumenjaka, da boste dobili lepo skorjo, ter jih pecite 30 minut na 180 °C.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izbirajmo lokalno
Za pripravo parkeljnov izberimo moko, izdelano v Sloveniji. Ponudnike moke najdete tudi na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.