Kuhan jezik s topinamburjem, bučno majonezo in divjimi zelišči
Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar, Pen Klub
Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
1 ura 30 minut
Skupni čas
2 uri
Zahtevnost
Zahtevno
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 1 goveji ali telečji jezik »izbrana kakovost – Slovenija«
- 2 čebuli
- 2 korenja
- 1 gomolj zelene
- 200 ml bučnega olja
- 2 rumenjaka
- 30 ml belega vinskega kisa
- 400 g topinambura
- 100 ml jabolčnega kisa
- 100 ml sladke smetane
- 50 ml smrekovega olja
- 50 g maltodextrina
- sol in poper
- solni cvet
- regačica in kurja črevca
Postopek:
Jezik skupaj s čebulo, korenjem in zeleno postavimo v lonec, prelijemo s hladno vodo in začinimo s soljo in poprom. Zavremo in kuhamo 1,5 ure na srednjem ognju. Odcedimo in jezik še topel olupimo. Ko je jezik ohlajen, ga narežemo na salamoreznici na debelino 0,5 cm.
Iz rumenjaka in bučnega olja naredimo majonezo in jo začinimo z belim kisom in soljo.
Polovico topinamburja narežemo na čim tanjše rezine in vložimo v jabolčnem kisu in 200 ml vode.
Drugo polovico topinamburja olupimo z žlico in skuhamo v vreli vodi do mehkega. Zmeljemo skupaj s smetano v gladko kremo in začinimo s soljo.
Smrekovo olje in maltodextrin zmešamo z metlico v prah.
Ob serviranju končamo krožnik s solnim cvetom in divjimi zelišči.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovensko meso
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.