Piščanec in jajce
Avtor recepta: chef Rok Smonkar, Posestvo Gjerkeš
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
8 minut
Skupni čas
28 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 200 g piščančjih prsi »izbrana kakovost – Slovenija«
- 150 g piščančjih stegen »izbrana kakovost – Slovenija«
- 8 jajc
- 3 stroki črnega česna
- 100 ml pinjenca
- solni cvet Piranske soline
- drobtine iz ostankov kruha
- 200 ml olja
Postopek:
Priprava mesa
Piščančja stegna ločimo od kosti in jih skupaj s piščančjimi prsmi narežemo na kocke. Nato piščančje kocke zmeljemo. Mletemu mesu dodamo 3 jajca in pinjenec, dobro premešamo, solimo in maso damo v dresirno vrečko. Z dresirno vrečko napolnimo modele in piščanca zamrznemo za lažje paniranje.
Paniranje
Pripravimo si vse sestavine za paniranje. Ostro moko, 3 razžvrkljana jajca in domače drobtine, ki so nam ostale od starega kruha (mi uporabljamo drobtine kruha, ki ga pripravimo iz sena)
Cvrenje
Zmrznjenega piščanca paniramo in olje za cvrenje segrejemo na 170 stopinj. Panirane kose piščanca cvremo okoli 8 minut. Medtem poširamo 4 jajca v vodi s kisom in soljo. Ocvrte kose piščanca še enkrat posolimo in nato serviramo. V zgornjo luknjico damo poširano jajce, ki ga posolimo s Piransko soljo.
Majoneza črnega česna
Da je piščanec še boljšega okusa, mu na vrh dodamo majonezo črnega česna, ki jo pripravimo iz enega jajca, 200 ml olja ter na koncu dodamo še tri stroke črnega česna. Kremo nabrizgamo na piščanca in na koncu lahko še vse okrasimo z kalčki, cvetovi, malinami ali zelišči (kar imamo na voljo).
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovensko meso
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.