Telečji hrbet, čebulni buhtelj, zelenjava, topinambur
Avtor recepta: chef Grega Narat, Gostilna Jurg
Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
30 minut
Skupni čas
1 ura
Zahtevnost
Zahtevno
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Telečji hrbet
- 800 g telečjega hrbta »izbrana kakovost – Slovenija«
- sol in poper
- maslo
Topinamburjev pire
- 1 kg topinamburja
- maslo
- sol in poper
Čebulni buhtelj
- 325 g krompirja
- 110 g ostre moke
- 1 jajce
- sol
- 100 g sušene čebule
Postopek:
Telečji hrbet
Teletino v kosu začinimo in na vsaki strani popečemo na žaru. Postavimo jo v pečico ogreto na 160 stopinj za 10 minut. Pečeno meso pustimo počivati 5 minut, da se sokovi umirijo in ga nato narežemo.
Topinamburjev pire
Topinambur umijemo, skrtačimo, naribamo in opražimo v ponvici z maslom in začimbami.
Ko se krompir zmehča in porjavi, ga zmiksamo v gladko kremo z dodatkom masla.
Čebulni buhtelj
Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo. Dodamo moko, jajce, sol, suho čebulo in vse skupaj zgnetemo v testo. Med dlanmi testo oblikujemo v male cmočke, ki jih kuhamo v slani vreli vodi 10 do 15 minut oziroma tako dolgo, da priplavajo na vrh.
Čips topinamburja
Topinambur olupimo in naribamo na tanke rezine. Nato jih narežemo na julien trakove. V loncu segrejemo olje na 180 stopinj in topinamburjeve trakove hrustljavo ocvremo.
Postrežba
Na krožnik damo dve žlici topinamburjeve kreme, čebulni cmok in rezine govejega hrbta. Na meso damo žlico čipsa in ob strani na maslu pečen cvet brokolija. Vse skupaj postrežemo z demi glace omako in mikro zelenjavo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovensko meso
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.