Nadevano piščančje bedro
Avtor recepta: chef Tomaž Bratovž, JB restavracija
Čas priprave
45 minut
Čas kuhanja
3 h 30 min
Skupni čas
4 ure 15 minut
Zahtevnost
Zahtevno
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Piščanec in maslena omaka
- 1 piščanec »izbrana kakovost – Slovenija«
- 300 ml juhe iz jušne zelenjave
- sol in poper
- belo vino
- 100 ml sladke smetane
- sok pol pomaranče
- 0,5 kosa limone
- 0,5 kosa limete
- zamrznjeno maslo
Nadev
- čemaž
- jajca
- sol in poper
- drobtine
Pire korenja in ingverja
- korenje
- maslo
- nastrgani ingver
Mlado zelje
- mlado zelje
- olje
- jušna osnova
Postopek:
Piščanec in maslena omaka
Piščanca »izbrana kakovost – Slovenija« razkoščičimo, kosti popečemo, dodamo jušno zelenjavo ter zalijemo z belim vinom in vodo. Kuhamo približno 3 ure, nato precedimo in reduciramo. Z reducirano juho naredimo masleno omako. 300 ml juhe, 100 ml sladke smetane, sok pol pomaranče, pol limete in pol limone zavremo in na močnem ognju dodajamo zmrznjeno maslo, da dobimo gosto masleno omako.
Za nadev čemaž blanširamo, ga ohladimo v ledu in zmiksamo v thermomixu. V čemažev pire vmešamo jajca, sol, poper ter drobtine. Nato nadevamo stegna, ki jih zavijemo v pvc folijo. Pečico nastavimo na 68 stopinj Celzija in kuhamo stegna 35 minut. Nato piščanca odvijemo iz folije in ocvremo v vročem olju, da dobimo hrustljavo kožo.
Pire korenja in ingverja
Korenje pečemo 25 minut v pečici na 160 stopinjah Celzija. Maslo stopimo v posodi in v njem prepražimo nastrgani ingver. Pečeno korenja in ingver z maslom damo v thermomix, po okusu solimo in popramo ter zmiksamo v gladki pire.
Mlado zelje
Zelje narežemo na manjše kose, jih opečemo v ponvi in naložimo na pekač. Zalijemo s piščančjo juho in pečemo 20 minut v pečici ogreti na 200 stopinj Celzija.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovensko meso
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.
Priročen nasvet
02
Pravilno zapiranje nadeva
Da nadev ne bi ušel med peko, uporabimo kuhinjsko vrvico ali zobotrebce za zapiranje odprtin v piščančjih bedrih. Tako bo nadev ostal na mestu in se bo enakomerno spekel skupaj z mesom.
Priročen nasvet
03
Mariniranje za dodatno sočnost
Preden piščančja bedra nadevamo, jih lahko za nekaj ur mariniramo v mešanici oljčnega olja, limoninega soka, česna in zelišč po izbiri. Marinada bo meso naredila še bolj sočno in polno okusa.