Roastbeef in beli fižol
Avtor recepta: chefa Daniel Sukič in Boštjan Lačen, Kodila
Čas priprave
3 ure
Čas kuhanja
30 minut
Skupni čas
3 ure 30 minut
Zahtevnost
Zahtevno
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Roastbeef
- 1 kg suho zorjenega govejega hrbta »izbrana kakovost – Slovenija«
- groba morska sol
- sveže mleti pisani poper
- 100 ml olivnega olja
Beli fižol
- 1 kg suhega belega fižola
- 1 kg rdeče paprike
- 1,5 kg čebule
- 1 kg čvrstega paradižnika
- 20 g soli
- 30 g sladkorja
- 8 g sveže mletega pisanega popra
- 300 ml sončničnega olja
Postopek:
Roastbeef
Kos suho zorjenega govejega hrbta »izbrana kakovost – Slovenija« lepo posušimo in natremo z grobo morsko soljo. Tako pripravljeno meso pustimo stati na sobni temperaturi 2 uri.
Optimalno je, če ta kos govedine opečemo na žaru z živim ognjem, če le-tega nimamo, lahko ta del opravimo tudi v ponvi.
Nasoljen kos mesa položimo na žar, ki ima temperaturo okrog 260 °C. Meso lepo opečemo z vseh strani, da dobi lepo barvo in skorjasto teksturo.
Ko ga vzamemo z žara, ga položimo v pekač in ga damo v ogreto pečico na 175 °C. Pečemo tako dolgo, da središčna temperatura doseže 48-52 °C.
Meso pokapljamo z olivnim oljem in začinimo s pisanim poprom. Meso lahko postrežemo toplo ali hladno.
Beli fižol
Fižol namočimo v mrzli vodi čez noč. Naslednji dan fižol skuhamo do trdote al dente. Čebulo, papriko in paradižnik narežemo na 2 cm velike kocke.
V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in papriko ter dušimo 20 min. Nato dodamo kuhan fižol in dušimo še dodatnih 10 minut.
Dodamo paradižnik, dušimo 10 minut, nato začinimo s soljo in poprom, dodamo sladkor in kis ter dušimo še 20 minut. Fižol lahko postrežemo topel ali hladen.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovensko meso
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.