Nacionalna shema

Evropska shema

Priželjc s topinaburjem, kruhom in orehi

Priželjc s topinaburjem, kruhom in orehi je elegantna jed, ki združuje okusno kombinacijo nežnega priželjca, kremastega topinamburjevega pireja in hrustljavih orehov. Ta jed je odlična za posebne priložnosti, saj ponuja bogat in kompleksno uravnotežen okus.

Avtor recepta: chefinji Zofka Kanovnik in Miša Kanovnik, Restavracija Korošica

Čas priprave

3 ure

Čas kuhanja

2 uri

Skupni čas

5 ur

Zahtevnost

Zahtevno

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Telečji priželjc

  • Telečji priželjc »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 50 g šalotke
  • 100 g jurčkov
  • 250 g suhega kruha
  • 50 g orehov
  • 100 g svinjske mrežice
  • 500 g telečjega priželjca
  • 3 jajca
  • sol in poper
  • česen
  • majaron

Topinamburjev pire

  • 500 g topinamburja
  • 100 g šalotke
  • 200 g jušne osnove
  • 100 g mleka
  • 100 g masla
  • belo vino
  • olivno olje

Orehov kreker

  • 250 g mletih orehov
  • 35 g maltodextrina
  • 20 g vode
  • sol

Postopek:

Telečji priželjc

Priželjc najprej za nekaj ur namočimo v ledeno vodo. Potem ga očistimo in skuhamo v osoljenem kropu ter ohladimo. Medtem kruh narežemo na kocke in prelijemo z vročim mlekom. Šalotko sesekljamo in na njej prepražimo jurčke. Dodamo česen, sol, poper in majaron.
Priželjc narežemo na male kocke in ga zamešamo v namočeni kruh. Dodamo pražene jurčke, jajce in sesekljane orehe. Vse skupaj premešamo in pazimo, da mase ne stisnemo. Maso razdelimo na enake kupčke in vsakega ovijemo v svinjsko mrežico. Spečemo jih v pečici.

Topinamburjev  pire

Topinambur očistimo in narežemo na enako velike kose. Na olivnem olju prepražimo drobno nasekljano šalotko, dodamo topinambur in deglaziramo z belim vinom. Dolijemo jušno osnovo in mleko ter pokrito kuhamo do mehkega. Na koncu dodamo maslo in zmiksamo v pire.

Orehov kreker

Sestavine zmiksamo in jih preko acetatne folije povaljamo v modelček. Spečemo v pečici.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovensko meso

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Priročen nasvet

02

Priprava priželjca

Priželjc pred kuhanjem namočite v ledeno vodo za nadaljno optimalno toplotno obdelavo.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito