Goveja bržola, vinska omaka, pire iz topinamburja, hrustljav ohrovt, cikorija
Avtor recepta: chefinja Lucija Cigoj, restavracija Mirje
Čas priprave
1 ura
Čas kuhanja
25 ur
Skupni čas
25 ur
Zahtevnost
Zahtevno
Število oseb
6
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Goveja bržola
- 1,5 kg mlade goveje bržole »izbrana kakovost – Slovenija«
- 200 ml rdečega vina
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička poprovih semen
- 4 klinčki
- 3 lovorovi listi
- ščep cimeta
- 3 žličke soli
Topinamburjev pire
- 12 kosov topinamburja
- 1 l mleka
- 2 žlički soli
- 100 g masla
Cikorija
- 1 kg cikorije
- 1 žlica soli
- 1 žlica sladkorja
Ohrovt
- 400 g toskanskega ohrovta
- olje za cvrtje
Postopek:
Goveja bržola
Govejo bržolo očistimo in skupaj z rdečim vinom, balzamičnim kisom in vsemi začimbami položimo v vakumirno vrečko, jo zapremo in postavimo v aparat za kontrolirano kuhanje pri nizki temperaturi – sous vide. Kuhamo 24 ur pri temperaturi 74 stopinj Celzija.
Pire iz topinamburja
Očiščen topinambur do mehkega skuhamo v mešanici vode in mleka. Odcedimo, pretlačimo in skupaj z maslom zmiksamo v blenderju.
Cikorija
Zavremo vodo s soljo in sladkorjem, dodamo stebla cikorije in kuhamo približno 4 minute. Nato jo stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo.
Hrustljavi ohrovt
Odstranimo trde dele ohrovta in liste ocvremo v olju segretem na 180 stopinj.
Serviranje
Na krožnik postavimo pire iz topinamburja ter kos bržole in prelijemo z omako, ki je nastala pri kuhanju mesa. Cikorijo segrejemo na maslu in jo dodamo na krožnik. Okrasimo s hrustljavim ohrovtom.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovensko meso
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.