Nacionalna shema

Evropska shema

Goveja bržola, vinska omaka, pire iz topinamburja, hrustljav ohrovt, cikorija

Nežna goveja bržola, oblita z bogato vinsko omako, ki poudari njen okus. Postrežena s kremastim pirejem iz topinamburja, hrustljavim ohrovtom in rahlo grenkobo cikorije za popolno ravnovesje okusov. Eleganten krožnik za posebne trenutke.

Avtor recepta: chefinja Lucija Cigoj, restavracija Mirje

Čas priprave

1 ura

Čas kuhanja

25 ur

Skupni čas

25 ur

Zahtevnost

Zahtevno

Število oseb

6

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Goveja bržola

  • 1,5 kg mlade goveje bržole »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 200 ml rdečega vina
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlička poprovih semen
  • 4 klinčki
  • 3 lovorovi listi
  • ščep cimeta
  • 3 žličke soli

Topinamburjev pire

  • 12 kosov topinamburja
  • 1 l mleka
  • 2 žlički soli
  • 100 g masla

Cikorija

  • 1 kg cikorije
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica sladkorja

Ohrovt

  • 400 g toskanskega ohrovta
  • olje za cvrtje

Postopek:

Goveja bržola

Govejo bržolo očistimo in skupaj z rdečim vinom, balzamičnim kisom in vsemi začimbami položimo v vakumirno vrečko, jo zapremo in postavimo v aparat za kontrolirano kuhanje pri nizki temperaturi – sous vide. Kuhamo 24 ur pri temperaturi 74 stopinj Celzija.

Pire iz topinamburja

Očiščen topinambur do mehkega skuhamo v mešanici vode in mleka. Odcedimo, pretlačimo in skupaj z maslom zmiksamo v blenderju.

Cikorija

Zavremo vodo s soljo in sladkorjem, dodamo stebla cikorije in kuhamo približno 4 minute. Nato jo stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo.

Hrustljavi ohrovt

Odstranimo trde dele ohrovta in liste ocvremo v olju segretem na 180 stopinj.

Serviranje

Na krožnik postavimo pire iz topinamburja ter kos bržole in prelijemo z omako, ki je nastala pri kuhanju mesa. Cikorijo segrejemo na maslu in jo dodamo na krožnik. Okrasimo s hrustljavim ohrovtom.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovensko meso

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito