Piščanec, hruška, malina
Avtor recepta: chef Andrej Smogavc, Restavracija Spargus
Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
3 ure
Skupni čas
3 ure 30 minut
Zahtevnost
Zahtevno
Število oseb
10
Sezona
Poletje
Sestavine:
Piščančja terina
- 1 kg piščančjih beder brez kosti »izbrana kakovost – Slovenija«
- 95 g masla
- 50 g sladke smetane
- sol in poper
- dijonska gorčica
- timijan
- sveži žajbelj
- 0,5 stroka česna
Pikantni čatni
- 500 g hrušk
- 200 g sladkorja
- 1 cimetova palčka
- 3 klinčki
- 1 janeževa zvezda
- 150 ml vina renski rizling
- kajenski poper (po okusu)
Gel maline
- 500 g svežih malin
- 50 g sladkorja
- 2 g agar agarja
Postopek:
Piščančja terina
Piščančja bedra začinimo s soljo in poprom, postavimo v vakuumirno vrečko in dodamo maslo, timijan, žajbelj in česen ter zvakumiramo. Kuhamo v sous-vidu 3 ure na 75 °C. Po končanem kuhanju meso odcedimo ter prihranimo vso tekočino. Meso grobo natrgamo, tekočino še enkrat precedimo ter vse skupaj ponovno premešamo. Dodamo smetano in po okusu dijonsko gorčico ter po potrebi še solimo in popramo. Maso prestavimo v pekač in postavimo v hladilnik za tako dolgo, da se strdi. Nato poljubno narežemo.
Pikantni čatni
Hruške narežemo na 1 cm velike koščke. Sladkor v loncu karameliziramo, dodamo narezane hruške, cimet, klinčke in janeževo zvezdo. Vse skupaj prepražimo, dolijemo vino in dušimo dokler tekočina ne izpari. Na koncu po okusu dodamo kajenski poper.
Gel maline
V kozici karameliziramo sladkor, dodamo oprane in osušene maline ter jih kuhamo tako dolgo, da ostane polovica začetne tekočine. Dodamo agar agar, zmiksamo in precedimo skozi cedilo. Tekočino vlijemo v pekač in pustimo, da se strdi. Ko pire želira, ga ponovno zmiksamo v mikserju, da iz njega dobimo gel.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovensko meso
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.