Nacionalna shema

Evropska shema

Jajca in topinambur

Preprosta in okusna kombinacija, ki združuje kremasto teksturo jajc s sladkastim, rahlo oreškastim okusom topinamburja. Ta jed je odlična za popestritev zajtrka ali kot lahko kosilo.

Avtor recepta: chef Marko Magajne, Galerija okusov

Čas priprave

10 minut

Čas kuhanja

1 ura 30 minut

Skupni čas

1 ura 40 minut

Zahtevnost

Zahtevno

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Temperiran rumenjak

  • 4 jajca L velikosti
  • solni cvet

Pena topinamburja s piščancem

  • 300 g kuhanega topinamburja
  • 50 g šalotke
  • 50 g pora (beli del)
  • 80 g dimljenih piščančjih prsi z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 100 g piščančje maščobe
  • 250 g mleka
  • 100 g sladke smetane
  • 50 g parmezana
  • 6 g soli
  • 2 bombici za sifon

Piščančji ocvirki

  • 400 g piščančje kože

Fermentiran topinambur

  • 200 g topinamburja
  • sol

Dodatki

  • drobnjak
  • oljčno olje s tartufi

Postopek:

Temperiran rumenjak

Sous vide kuhalnik nastavimo na 63 °C, vanj damo jajca in jih kuhamo 1 uro. Ko so kuhana, jih vzamemo iz vode, oluščimo in odstranimo beljak. Uporabimo samo rumenjak, ki ga položimo na topinamburjevo peno. Začinimo ga s solnim cvetom.

Pena topinamburja s piščancem

Topinambur olupimo in ga v vodi skuhamo do mehkega.

V Big Green Eggu na 120°C z jabolčnimi sekanci rahlo zadimimo piščančja prsa IKS.

Na maslu posteklenimo narezano šalotko in por, dodamo narezana dimljena piščančja prsa IKS in še kratek čas pražimo. Ko je topinambur kuhan, ga odcedimo, odmerimo 300 g in to opražimo.

Vlijemo mleko in smetano in zavremo.

Maso prestavimo v thermomix, dodamo sol in parmezan ter miksamo na najvišji hitrosti 2 minuti. Maso spustimo čez fino cedilo in jo vlijemo v litrski sifon, dodamo dve bombici in dobro pretresemo.

Piščančji ocvirki

Piščančjo kožo očistimo maščobe in nato zmeljemo na velike luknje v mesoreznici. Damo jo v lonec in na nizki temperaturi pražimo do hrustljavega. Precedimo in osušimo na papirnati brisači. Maščobo uporabimo v topinamburjevi peni.

Fermentiran topinambur

Topinambur očistimo, damo v kozarec in prelijemo s čisto vodo, da je topinambur pod vodo. V kozarec damo 3 % soli teže topinamburja in vode. Kozarec zapremo in dobro premešamo, da se sol raztopi. Postavimo ga na polico, kjer ni direktne svetlobe, in pustimo fermentirati 3 tedne. Fermentiran topinambur narežemo na majhne kocke (brunoise).

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovensko meso

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito