Moškatna hobotnica po ribiško
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
45 minut
Skupni čas
1 ura 5 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 6 lokalnih moškatnih hobotnic
- 2 čebuli
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 dl belega vina (malvazija)
- Piranska sol
- sveže zmlet črni poper
- mleta sladka rdeča paprika
- 2 stroka česna
- 3 vejice peteršilja
- 2 vejici mladega rožmarina
Postopek:
Hobotnice je najbolje kupiti že očiščene in zamrznjene. Ko hobotnici odstranimo drobovje skupaj z usti, jo je najbolje zamrzniti, saj se bo tako skuhala in zmehčala veliko hitreje, na okus pa zamrzovanje pri hobotnici nima vpliva.
Ko se hobotnice odmrzujejo, čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Posteklenimo jo na olju v večjem širokem loncu. Še preden začne rjaveti, ogenj zmanjšamo in čebulo potresemo z mleto papriko, premešamo ter dodamo cele očiščene hobotnice. Nič ne zalijemo! Posodo pokrijemo in hobotnice v tekočini, ki jo spustijo same, počasi dušimo toliko časa, da tekočina povsem povre. Česen medtem olupimo in stremo. Hobotnice zalijemo z vinom. Dodamo sol (zelo malo, hobotnice so slane že same po sebi!), poper, česen in rožmarin. Premešamo in na hitro prevremo, da se omaka zgosti. Peteršilj medtem osmukamo in drobno sesekljamo. Na vsak krožnik damo po eno hobotnico (lahko pa jih prej narežemo) skupaj z nekaj omake, potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo s koruzno polento. To lahko predhodno tudi ohladimo, narežemo na rezine in popečemo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Priprava hobotnice
Najboljše je, da hobotnico pred kuhanjem zamrznete za boljšo mehkobo pripravljene jedi.