Sardele »na šavor«
Čas priprave
15 minut
Čas kuhanja
30 minut
Skupni čas
45 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- sardele
- oljčno olje
- moka
- čebula
- česen
- sol in poper
- vejica rožmarina
- lovrov list
- belo vino (malvazija)
- vinski kis
Postopek:
Sardele očistimo in pomokamo ter ocvremo na vročem oljčnem olju. Ocvrte sardele odložimo v skledo. Na ostanku olja prepražimo na rezine sesekljano čebulo in nasekljan česen da rahlo porumenita. Dolijemo belo vino (malvazijo), vinski kis, dodamo lovorov list, vejico rožmarina, sol, poper in premešamo.
Ko zavre in se malo pokuha tako pripravljeno omako (šavor) prelijemo na sardele. Biti morajo popolnoma prekrite z omako. Dobro je, da sardele tako počivajo v hladilniku vsaj en dan.
Ponudimo jih lahko kot predjed ali samostojno jed s kruhom ali polento.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Svežina sardel
Sveže sardele so ključnega pomena za popoln okus te jedi. Pri nakupu pazimo, da imajo bistre oči in svetleče luske. Pred cvrtjem jih nežno očistimo in odstranimo drobovje.
Priročen nasvet
02
Izvor imena
Ime tega recepta izhaja iz italijanske besede »sapore«, ki pomeni okus.