Domači jogurt – okus, ki prepriča | Jogurt, Mleko | Zdrava in uravnotežena prehrana

Domači jogurt – okus, ki prepriča

V zadnjih letih je mogoče na policah slovenskih trgovin vse pogosteje uzreti jogurte domačih proizvajalcev, ki zastopajo različne slovenske pokrajine in okuse. Domiselna mešanica receptov in tradicionalnih postopkov klasične ter ekološke pridelave je značilnost lokalnih pridelovalcev in proizvajalcev, ki s svojimi znamkami jogurta počasi prodirajo izven matične pokrajine, v kateri delujejo. “Slaba izhodiščna sestavina ne daje dobrega izdelka,” je osnovno vodilo, na katerega prisegajo.

Mlečni izdelki, med katerimi ima jogurt verjetno še največ izpeljank, sodijo med skupine živil, ki naj bi jih ljudje uživali dnevno. Klasični, sadni, kravji ali kozji – skupna imenovalca jogurtov, ki jih lahko kupimo v trgovini, sta mleko, iz katerega je jogurt izdelan, in seveda tista številka v odstotkih, ki že leta opozarja potrošnike na pazljivost pri čezmernem uživanju maščob. Domači jogurt, takšen iz pravega neposnetega mleka, pa je zgodba zase, saj se ne ozira na odstotke, ampak na kakovost sestavin in izbran okus. “Hrana, ki jo uživa žival, daje mleku okus. Skrbno izbrana, ekološko kontrolirana krma, odprta in nestresna paša so dejavniki, ki vplivajo na kakovost osnovne surovine – mleka,” je prepričan ekološki pridelovalec jogurta s Štajerske, ki toči tako kravje kot kozje mleko.

Lokalno pridelani jogurti so največkrat narejeni iz polnomastnega pasteriziranega mleka, kar je po mnenju vprašanih proizvajalcev ključnega pomena. “Klasični jogurti imajo nekako vedno enak okus, domači jogurt pa je mešanica izbranega polnomastnega mleka ter kakovostne sadne kaše; je brez ojačevalcev ali drugih aditivov in to mu daje poseben okus,” pravijo proizvajalci.

V vsesplošnem trendu zdrave in manj mastne prehrane so domači jogurti nekakšna izjema, ki potrjuje pravilo, da je, kot pri vseh živilih, pomembna prava mera. “Ljudje naj se ne bojijo polnomastnega mleka. Naj se raje sprehodijo, naj se več gibajo in uporabljajo več domišljije,” svetuje tolminska lokalna pridelovalka in proizvajalka mlečnih izdelkov.

Jogurt je zaokroženo živilo. Vsebuje življenjsko pomembne snovi, kot so kalcij, vitamini, kalij, magnezij, cink, beljakovine in kulture živih mikroorganizmov, s čimer ima dobrodejni učinek na telo, pospešuje prebavo in je pravo malo orožje proti številnim boleznim. Jogurt je hkrati prava izbira za vse, ki ne prenašajo mleka zaradi laktozne intolerance. Tako proizvajalci domačih jogurtov kot tudi del strokovne javnosti so si enotni, da je priporočena količina, zlasti polnomastnega jogurta, okoli 4 do 5 pollitrskih jogurtov na teden.

Za konec pa lahko poskusite narediti jogurt po receptu, ki nam ga je zaupala letošnja mlečna kraljica. Na zdravje!


Sorodni članki

Kako pripraviti domače kislo mleko?

Mnogi ste pravo domače kislo mleko verjetno že preizkusili na turističnih kmetijah ali v planinskih kočah. Če pogrešate tisti pristen in neobdelan okus, lahko kislo mleko pripravite kar sami doma. Pomembno je, da za pripravo kislega mleka izberete čim bolj…

Več...

Slovenski siri, ki nosijo Zaščiteno označbo porekla

Slovenski siri z Zaščiteno označbo porekla se ponašajo s svojimi edinstvenimi zgodbami, zagotavljajo kakovost ter z vizualno oznako olajšajo vašo izbiro pri nakupu. Veste, kateri slovenski siri so vključeni v to shemo kakovosti? Slovenski siri že sicer izstopajo po kakovosti,…

Več...

Od zelenih pašnikov do kakovostnega mleka in mlečnih izdelkov

V Sloveniji pridelujemo različne vrste mleka in mlečnih izdelkov. Zaradi tradicije pridelave kravjega mleka ta prednjači po količini, a tudi količina kozjega in ovčjega mleka v zadnjih letih narašča. Svojo zanimivo zgodbo o pridelavi ovčjega in kravjega mleka ter proizvodnji…

Več...

Ste že slišali za seneno mleko?

Seneno mleko je posebna vrsta mleka, ki izvira iz kmetijske prakse, pri kateri krave niso krmljene s silažo. V poletnih mesecih se živali pasejo, pozimi pa se prehranjujejo predvsem s senom. Preberite, v čem so prednosti tovrstne pridelave in po…

Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem