Bistra jagnječja juha z mesom in zelenjavo
Sestavine:
Postopek:
Naj bodo sestavine lokalnega porekla
Za najokusnejšo jed izberite sestavine lokalnega porekla. Številne ponudnike zdrave lokalne hrane najdete tudi na našem Zemljevidu.
Za 4 osebe potrebujemo:
- 40 dag nasekanih jagnječjih kosti
- 1,5 l vode
- 20 dag jagnječjega plečeta
- sol, poprovo zrnje
- 2 jedilni žlici olja
- 1 korenček
- 5 dag gomolja zelene
- 1 peteršiljeva korenina
- pol porovega stebla
- 3 stroke česna
- 1 rdeča in 1 rumena paprika
- drobnjak za dekoracijo
Postopek priprave:
V loncu segrejemo olje in kosti dobro prepražimo. Dolijemo vodo, solimo in popramo s poprom v zrnju. Dodamo še jagnječje pleče, zavremo in počasi kuhamo na zmernem ognju 1 ½ ure. Nato juho precedimo in razmastimo. Korenček, zeleno in peteršiljev koren operemo, olupimo in do mehkega skuhamo v precejeni juhi.
Česen olupimo in drobno narežemo. Papriki operemo, razpolovimo in narežemo na tanke trakove. Por operemo in narežemo na približno pol cm debele trakove. Pred koncem kuhanja damo narezane sestavine v juho in kuhamo še deset minut. Juho po želji še začinimo. Meso in korenovke začinimo na primerne kose. Tik pred serviranjem juho potresemo z narezanim drobnjakom.
Avtor recepta: mag. Jože Zalar, avtor fotografije: Tomo Jeseničnik
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.