Nacionalna shema

Evropska shema

Bovški krafi

Bovški krafi so tradicionalna sladica iz Zgornjega Posočja, ki očara s svojo preprostostjo in bogatim okusom. Narejeni so iz mehkega testa, polnjenega z nadevom iz suhih hrušk (tepka), rozin, orehov in začimb, ki jedi dajejo značilno aromo. So pristna lokalna specialiteta, ki ohranja okus dediščine ter je nepogrešljiv del prazničnih jedilnikov in posebnih priložnosti.

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

10 minut

Skupni čas

30 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Testo

  • 750 g moke
  • 7,5 dl vrele vode
  • 60 g olja
  • 30 g soli

  • 350 g suhih hrušk tepk (kloc)
  • 50 g piškotnih drobtin
  • 200 g jabolčne čežane
  • 50 g v rumu namočenih rozin
  • 50 g sladkorja
  • pol vrečke vaniljevega sladkorja
  • limonino lupinico (eko limone)
  • po želji lahko nadevu dodamo 50 g na masti prepražene čebule

Postopek:

Testo:

Moko poparimo z osoljeno vrelo vodo in dodamo olje. Zgnetemo v gladko testo. Testo razvaljamo, na sredino položimo nadev in po polovici prepognemo. Oblikujemo za bovške krafe značilno obliko (kot na sliki) in s prsti ali vilicami oblikujemo robove po obodu (petelinji greben).

Nadev:

Koce (narečno: klw’ce) kuhamo v vodi, da se zmečkajo. Nato jih zmeljemo ali pretlačimo skozi cedilo. V loncu raztopimo malo masla, dodamo zmlete hruške, jabolčno čežano, piškotne drobtine, rozine, sladkor in limonino lupinico. Za zgostitev ‘bulje’ ali nadeva se dodajajo tudi koruzna moka, popražena čebula za sladkast okus, mlete ‘bure’ (orehe) in ‘cvejbe’ (rozine).

Kuhanje:

Krafe nato skuhamo v vreli slani vodi. Kuhani so, ko priplavajo na vrh. Vzamemo jih iz vode in takoj postrežemo. Pred serviranjem jih prelijemo z vročim maslom, ki mu lahko dodamo tudi drobtine, in narahlo potresemo s sladkorjem.

Recepti so po regiji tudi različni; nekateri moko poparijo, drugi jo samo zamešajo z vodo, spet tretji delajo kvašeno ali celo krompirjevo testo. Vsem receptom pa so skupne kloce v nadevu, ki so, ravno tako kot sama beseda, unikatne v slovenskem prostoru.

 

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Obogatite nadev bovških krafov

Za še bolj izrazit okus v nadev dodajte ščepec cimeta ali naribano limonino lupinico. Tako boste ohranili tradicionalnost, a dodali svojo osebno noto.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito