Božični kaki
Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar, Pen Klub
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
55 minut
Skupni čas
1 ura 15 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Pečena jajčna krema
- 4 rumenjaki
- 70 g sladkorja
- 370 ml slovenske smetane
- 120 ml kmečkega mleka
- 1 g mletega cimeta
- 1 g kardamoma v prahu
- 1 g mlete janeževe zvezde
- 1 g mletih klinčkov
Flambirani kakiji
- 4 kakiji sorte vanilija
- 100 g sladkorja
- 50 g masla
- 100 ml pomarančnega likerja Contreau (ali katerega koli likerja s 40 % alkohola)
Limonina meringa
- 300 g sladkorja
- 300 g beljakov
- lupina 3 limon
Ostalo
- zlati lističi, lističi sveže mete
Postopek:
Vse sestavine zmešamo v homogeno maso in prelijemo v keramične modele tako, da jih napolnimo do polovice. Modele postavimo v vročo vodno kopel in pečemo 25 minut na 160 °C. Pečeno kremo ohladimo.
Kakije narežemo na srednje velike kocke. V ponvi segrejemo sladkor, da karamelizira. Dodamo maslo, ga stopimo in dodamo še kaki. Prelijemo z likerjem in zažgemo, da ves alkohol povre. Flambirani kaki pustimo ohladiti. Ohladimo, preden serviramo preko kreme.
Sladkor in beljake rahlo zmešamo z metlico, da se sladkor raztopi. Dodamo limonino lupino in zapremo v nepredušno vrečko. V posodi segrejemo vodo na 74 °C, vanjo položimo vrečko in beljake kuhamo 30 minut. Precedimo, maso zlijemo v aparat za smetano in ohladimo. Na aparat privijemo eno za drugo dve bombici in močno pretresemo. Meringo nabrizgamo po flambiranih kakijih in ožgemo z gorilnikom. Po želji okrasimo z listi mete ali zlatimi lističi.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Uporabimo slovenski kaki
Ob nakupu kakijev bodimo pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jo najdemo na različnih vrstah sadja. Zagotavlja namreč slovensko poreklo in višjo kakovost.