Nacionalna shema

Evropska shema

Božični kaki

Božični kaki je prefinjena sladica, kjer se kremasta jajčna krema z začimbami združi s flambiranim kakijem in osvežilno limonino meringo. Ustvarjena za popoln praznični užitek, ki očara s harmonijo okusov.

Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar, Pen Klub

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

55 minut

Skupni čas

1 ura 15 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Pečena jajčna krema

  • 4 rumenjaki
  • 70 g sladkorja
  • 370 ml slovenske smetane
  • 120 ml kmečkega mleka
  • 1 g mletega cimeta
  • 1 g kardamoma v prahu
  • 1 g mlete janeževe zvezde
  • 1 g mletih klinčkov

Flambirani kakiji

  • 4 kakiji sorte vanilija
  • 100 g sladkorja
  • 50 g masla
  • 100 ml pomarančnega likerja Contreau (ali katerega koli likerja s 40 % alkohola)

Limonina meringa

  • 300 g sladkorja
  • 300 g beljakov
  • lupina 3 limon

Ostalo

  • zlati lističi, lističi sveže mete

Postopek:

Vse sestavine zmešamo v homogeno maso in prelijemo v keramične modele tako, da jih napolnimo do polovice. Modele postavimo v vročo vodno kopel in pečemo 25 minut na 160 °C. Pečeno kremo ohladimo.

Kakije narežemo na srednje velike kocke. V ponvi segrejemo sladkor, da karamelizira. Dodamo maslo, ga stopimo in dodamo še kaki. Prelijemo z likerjem in zažgemo, da ves alkohol povre. Flambirani kaki pustimo ohladiti. Ohladimo, preden serviramo preko kreme.

Sladkor in beljake rahlo zmešamo z metlico, da se sladkor raztopi. Dodamo limonino lupino in zapremo v nepredušno vrečko. V posodi segrejemo vodo na 74 °C, vanjo položimo vrečko in beljake kuhamo 30 minut. Precedimo, maso zlijemo v aparat za smetano in ohladimo. Na aparat privijemo eno za drugo dve bombici in močno pretresemo. Meringo nabrizgamo po flambiranih kakijih in ožgemo z gorilnikom. Po želji okrasimo z listi mete ali zlatimi lističi.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Uporabimo slovenski kaki

Ob nakupu kakijev bodimo pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jo najdemo na različnih vrstah sadja. Zagotavlja namreč slovensko poreklo in višjo kakovost.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito