Brancin v soli
Čas priprave
10 minut
Čas kuhanja
1 ura
Skupni čas
1 ura 10 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 1 lokalni brancin
- grobo mleta sol
- 4 rezine limone
- 3 stroki česna
- rožmarin
- peteršilj
- Piranska sol
Postopek:
Ribo očistimo (prebavila, škrge), vendar je NE oluskamo.
V trebušno votlino po želji vstavimo nekaj rezin limone, par strokov česna in vejico dišavnic (peteršilj, rožmarin …).
Pazljivo natresemo primerno količino grobo mlete morske soli na dno pekača. Na sol položimo brancina, ki smo mu z alufolijo prekrili trebušno voltlino. Počasi prekrijemo ribo s soljo in si po potrebi pomagamo z minimalno količino vode.
Brancina pečemo 30 do 40 min na kg ribe. Ko je riba pečena, previdno odmaknemo sol, nato povlečemo z ribe kožo in file serviramo z nekaj oljčnega olja. K brancinu v soli se poda krompir v kosih ali pire kompir.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izbira ribe
Uporabimo svežega brancina iz lokalnega ulova. Pred pripravo odstranimo prebavila in škrge, vendar pustimo luske, da zaščitimo meso med pečenjem.