Brodet
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
30 minut
Skupni čas
50 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 800 g mešanih lokalnih belih rib (oslič, brancin, orada, zobatec), škampov in sip
- 2 dl oljčnega olja
- 3 čebule
- 6 strokov česna
- 1 manjši šopek peteršilja
- 1-2 lovorova lista
- 1 vejica rožmarina
- 4 paradižniki
- sol in poper
- 1 dl belega vina
- 1 žlička timijana
Postopek:
Ribe, škampe in sipe očistimo in razrežemo na večje primerne kose. Na olju posteklenimo na lističe narezano čebulo, dodamo sesekljane stroke česna, natrgane peteršiljeve lističe, lovor in rožmarin ter pretlačen paradižnik ali pasterizirano paradižnikovo kašo. Solimo, malo podušimo, prilijemo kvalitetno belo vino, začinimo s timijanom in z v možnarju stolčenim poprom ter pridenemo kose rib.
Čez par minut dolijemo toliko vode, da so ribe komaj prekrite. Ko na močnem ognju zavre, kuhamo pri šibkem ognju še približno pol ure. Čas kuhanja je odvisen tako od velikosti kot od vrste rib.
Posodo med kuhanjem nekajkrat le potresemo, saj rib ne smemo mešati. Vseskozi kuhamo v nepokriti posodi.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Mešanje med kuhanjem
Med kuhanjem brodeta posodo le potresite, da se ribe ne razpadejo. To zagotavlja, da bodo kosi rib ostali celi in jed bo ohranila svojo privlačno strukturo.