Čemaževi velikonočni kolački
Avtor recepta: projekt Kuhnapato
Čas priprave
1 ura 20 minut
Čas kuhanja
25 minut
Skupni čas
1 ura 45 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Pomlad
Sestavine:
- 60 dag gladke moke
- 50 g svežega kvasa
- 2 dcl toplega mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 1 žlica sladkorja
- 12 dag masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- ščepec soli
- 3 rumenjaki
- 1 jajce
- čemažev pesto
- 35 dag skute z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
Postopek:
Moko vsujemo v skledo in napravi jamico. Vanjo zdrobimo kvas, dodamo sladkor in mleko ter malce premešamo in pokrijemo.
Počakamo 15 minut, nato dodamo stopljeno maslo in rumenjake ter zamesimo testo.
Testo položimo na pomokano desko, ga pokrijemo s prtičem in pustimo vzhajati približno 1 uro. Razvaljamo ga na tanko, premažemo s čemažem in skuto ter solimo.
Zavijemo in razrežemo ga na širše rezine ter pustimo vzhajati še 20 minut. Rezine premažemo z jajcem in pečemo približno 25 minut na 180 stopinjah Celzija.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Čemaž ali divji česen
Čemaž spada med prve znanilce pomladi. Med ljudmi je bolj znan kot divji česen ali gozdni česen. Jedi doda posebno noto in okus.