Domač jabolčni štrudelj ali zavitek
Čas priprave
55 minut
Čas kuhanja
45 minut
Skupni čas
1 ura 40 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
8
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Nadev
- 1 kg jabolk z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 80 g sladkorja
- 1 žlica drobtin
- cimet
- po želji še maslo in rozine
- če so jabolka zelo sočna, dodamo drobtine
Vlečeno testo
- 350 g moke
- 1 jajce
- 2 žlici olja
- 1 žlica kisa
- 1,5 dcl mlačne vode
- 0,5 žličke soli
Postopek:
Moko stresemo na delovno površino v kupček in na vrhu izdolbemo jamico, v katero umešamo jajce. Med mešanjem dodajamo vodo, v kateri smo stopili sol, in kis ter s prsti dobro premešamo dokler ga ne začnemo gnesti, da postane elastično. Testo naoljimo in položimo za pol ure v toplo keramično posodico, ki jo pokrijemo s krožnikom in tako preprečimo, da bi se testo sušilo.
Ko je pol ure počivalo, testo na pomokani tkanini najprej tanko razvaljamo. Med valjanjem ga lahko obračamo in površino ponovno pomokamo Nato začnemo vleči in sicer testo od strani rahlo dvignemo, in nežno s prsti s spodnje strani drsimo proti robu ter tako testo z rahlim dotikanjem z vseh strani raztezamo. Testo tako postopno vlečemo od sredine proti robu in ga tako z raztezanjem tanjšamo.
Na razvlečeno testo polagamo jabolčni nadev in ga enakomerno razvrstimo. Nanj lahko na tanko narežemo maslo in posujemo rozine. Če so jabolka zelo sočna dodajte tudi drobtine.
Testo nežno zvijemo. Pri tem smo pozorni, da zelo dobro zapremo konice in ga nato previdno položimo v pekač. Pečemo 45 minut do eno uro pri 180 stopinjah Celzija. Nekatere gospodinje štrudelj pred peko namažejo s stopljenim maslom, druge s tekočo sladko smetano ali celo z jajcem. Ohlajenega lahko posujemo s sladkorjem v prahu in poljubno narežemo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberite slovenska jabolka
Želite kupiti sočna jabolka slovenskih pridelovalcev in se sprašujete, kako jih prepoznati? Sledite znaku »izbrana kakovost – Slovenija«.