Domač kruh brez kvasa, z vinskim kamnom – recept
Sestavine:
Postopek:
Recept smo povzeli po strani Tradicionalni slovenski zajtrk, kamor so ga posredovali iz kmetijstva Mežič iz Malega Podloga, Leskovec pri Krškem. Primeren je za tiste, ki ne smejo ali nočejo uživati kvasa in izdelkov iz kvasa.
Sestavine:
- 50 dag poljubne moke
- 5 dcl mineralne vode
- 5 žlic olivnega olja
- 1 žlička soli
- 1/2 zavitka vinskega kamna
Priprava:
Vse sestavine zmešamo z mešalnikom in jih, ko so povezane, zlijemo v podolgovat model ter postavimo v pečico. Kruh bomo pekli 50 minut pri 180 stopinjah. Pečice prej ne ogrevamo, torej jo prižgemo šele takrat, ko smo vanjo položili testo v modelu.
Temne vrste kruha zahtevajo višje temperature pečenja. (200- 230 stopinj Celzija)
Vroč pečen kruh ovijemo v suho krpo in pustimo, da se na dvignjeni površini ohladi. Lahko ga postavimo na rešetke, tako da zrak okoli ovitega kruha lahko kroži in vlaga izhlapi.
Preberite več:
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.