Nacionalna shema

Evropska shema

Domač kruh: kajzerice

Domače kajzerice so mehke, rahlo hrustljave žemljice, ki so popolne za zajtrk, malico ali prigrizek ob različnih jedeh. Pripravljene so iz osnovnih sestavin – moke, kvasa, vode, soli.

Čas priprave

2 uri

Čas kuhanja

20 minut

Skupni čas

2 uri 20 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

1

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Žemlje

  • 1 kg bele moke
  • 2 žlički soli
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 l tople vode

Kvasec

  • 1 dl mleka
  • 1 žlica sladkorja
  • 1,5 kocke kvasa (63 g)

Postopek:

V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino vsujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem, da vzhaja.

Medtem pripravimo moko, ki jih v vrhu naredimo jamico. Vlijemo olje in sol in ko je vzhajan, tudi kvasec. Med mešanjem dolivamo mlačno ali celo toplo vodo. Nato testo zamesimo z rokami in dobro gnetemo. Priporočljivo je, da kruh gnetemo vsaj 10 minut, da se sestavine dobro premešajo. Po potrebi lahko dodamo še nekoliko vode, če je gnetenje zelo naporno; v primeru da pa se testo preveč prijema rok, dodamo še malo moke.

Pripravljeno testo položimo v pomokano posodo, ki jo pokrijemo in pustimo 1 uro. V tem času se volumen testa podvoji. Testo nato še enkrat pregnetemo in oblikujemo po želji.

Oblikovanje kajzeric

Testo razdelimo na enakomerne dele po 80 ali 90 gramov. Vsak hlebček razvaljamo v kačo in iz nje napravimo rahel vozel. En konec potisnemo s spodnje strani v sredino vozlja, drugi del pa z zgornje strani.

Vse kajzerice s primernim razmakom položimo na večji pekač, obložen s peki papirjem, pokrijemo in pustimo vzhajati še pol do ene ure na sobni temperaturi oziroma dokler se testo ne podvoji. Pekač vstavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj in pečemo približno 20 minut. Za sijaj kajzerice lahko pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem. Ko so pečene, kajzerice ovijemo v krpo in pustimo, da se počasi ohladijo.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Piranska_sol

Zaščitena označba porekla

zaščitena označba porekla

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito