Domač kruh: velikonočna pletenka – recept
Sestavine:
Postopek:
Sestavine:
- 700 g moke,
- 3 ščepce soli,
- 70 g masla,
- 3 žlice kisle smetane,
- naribana lupina ene bio limone.
Za kvasec segrejemo 3 dl mleka ter dodamo zavojček kvasa (42 g), žličko sladkorja in vanilijev sladkor ter počakamo, da se aktivira.
V posodi zamesimo moko, sol, zmehčano maslo, kislo smetano in limonino lupino. Ko je pripravljen, dodamo kvasec in sestavine dobro pregnetemo. Skledo pokrijemo s krpo in pustimo počivati dobro uro.
Pekač namažemo z maslom. Testo razvaljamo na 3 cm in prerežemo po dolžini ter začnemo s prepletanjem. Pleteno testo predenemo v pekač in pustimo vzhajati še 30 minut.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Testo tik pred pečenjem premažemo z razžvrkljanim jajcem, ki smo mu dodali žlico olja.
20 minut pečemo pri 200 stopinjah, nato pa temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj. Če želimo, da je kruh svetlejše rjave barve, ga prekrijemo s peki papirjem, če pa želimo temnejšo barvo, ga prekrijemo kasneje. Po 50 minutah je velikonočna pletenka pečena.
Recept smo povzeli po spletni strani Sladko slane brbončice
Avtor fotografije: Selma Bizjak
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.