Domač kruh: žemlje – recept
Sestavine:
Postopek:
Sestavine:
- 1 kg bele moke
- 2 žlički soli
- 0,5 dl olja
- 0,5 l tople vode
- Za kvasec: 1 dl mleka, 1 žlica sladkorja, 1,5 kocke kvasa (63 g)
Priprava:
V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem, da vzhaja.
Medtem pripravimo moko, ki jih v vrhu naredimo jamico. Vlijemo olje in sol in vzhajan kvasec. Med mešanjem dolivamo mlačno ali celo toplo vodo. Nato testo zamesimo z rokami in dobro gnetemo. Priporočljivo je, da kruh gnetemo vsaj 10 minut, da se sestavine lepo povežejo. Po potrebi lahko dodamo še nekoliko vode, če je gnetenje zelo naporno; če pa se testo preveč prijema rok, dodamo še malo moke.
Pripravljeno testo položimo v pomokano posodo, ki jo pokrijemo in pustimo 1 uro ali dokler se volumen testa podvoji. Testo nato še enkrat pregnetemo in oblikujemo po želji. Če smo se odločili za hlebček, ga položimo na pekač, obložen s peki papirjem, zarežemo in postavimo v pečico. Pečemo ga 45 minut do ene ure pri temperaturi 180 stopinj.
Oblikovanje žemljic:
Testo razdelimo na enakomerne dele po 80 ali 90 gramov in oblikujemo manjše hlebčke, ki jih pustimo pol ure stati.
V vsak hlebček preko sredine vtisnemo rob s pomočjo ročaja kuhalnice. Oblikovane žemljice preložimo na pladenj, obložen s papirjem za peko in pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure. Za sijaj žemljice lahko pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem. Ko so pečene, jih ovijemo v krpo in pustimo, da se počasi ohladijo.
Preberite več:
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.