Domač kruh: žemlje
Čas priprave
1 ura 10 minut
Čas kuhanja
45 minut
Skupni čas
1 ura 55 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
7
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 1 kg bele moke
- 2 žlički soli
- 0,5 dl olja
- 0,5 l tople vode
- kvasec
Kvasec
- 1,5 kocke kvasa (63 g)
- 1 dl mleka
- 1 žlica sladkorja
Postopek:
V manjši posodi nekoliko segrejemo mleko ter v sredino nasujemo sladkor. Nanj nadrobimo kvas in pustimo na toplem, da vzhaja.
Medtem pripravimo moko, ki jih v vrhu naredimo jamico. Vlijemo olje in sol in vzhajan kvasec. Med mešanjem dolivamo mlačno ali celo toplo vodo. Nato testo zamesimo z rokami in dobro gnetemo. Priporočljivo je, da kruh gnetemo vsaj 10 minut, da se sestavine lepo povežejo. Po potrebi lahko dodamo še nekoliko vode, če je gnetenje zelo naporno; če pa se testo preveč prijema rok, dodamo še malo moke.
Pripravljeno testo položimo v pomokano posodo, ki jo pokrijemo in pustimo 1 uro ali dokler se volumen testa podvoji. Testo nato še enkrat pregnetemo in oblikujemo po želji. Če smo se odločili za hlebček, ga položimo na pekač, obložen s peki papirjem, zarežemo in postavimo v pečico. Pečemo ga 45 minut do ene ure pri temperaturi 180 stopinj.
Oblikovanje žemljic:
Testo razdelimo na enakomerne dele po 80 ali 90 gramov in oblikujemo manjše hlebčke, ki jih pustimo pol ure stati.
V vsak hlebček preko sredine vtisnemo rob s pomočjo ročaja kuhalnice. Oblikovane žemljice preložimo na pladenj, obložen s papirjem za peko in pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure. Za sijaj žemljice lahko pred peko premažemo z razžvrkljanim jajcem. Ko so pečene, jih ovijemo v krpo in pustimo, da se počasi ohladijo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Za hrustljavo skorjo
Če želite, da bo skorja kruha še bolj hrustljava, postavite med peko v pečico posodico z vodo. Para bo ustvarila idealne pogoje za lepo zlato skorjo in rahlo sredico.