Flancati – recept
Sestavine:
Postopek:
Najboljši flancati so iz lokalnih sestavin
Podpirajmo lokalno in za pripravo okusnih flancatov uporabimo lokalno pridelano moko, domača jajca ter mleko in maslo z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«.
Sestavine:
- 250 g moke tip 500
- 1 vrečica suhega kvasa ali 1/2 kocke svežega
- 3 rumenjaki
- 40 g stopljenega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 40 g sladkorja
- ščep soli
- 150 ml mlačnega mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 1 vaniljev sladkor
- naribana limonina lupinica
- 3 žlice ruma
- sladkor v prahu za posip
Priprava:
V posodo damo vse suhe sestavine in jih premešamo. Nato dodamo še mokre sestavine in dobro zgnetemo testo. Na primerno toplem mestu ga pustimo vzhajati tako dolgo, da podvoji volumen.
Če se odločimo za uporabo svežega kvasa, predhodno pripravimo kvasec (kvas damo v malo tople vode in dodamo žličko sladkorja ter pustimo, da vzhaja). Bodimo pozorni, saj sveži kvas med vzhajanjem ne sme priti v stik s soljo, zato jo dodamo kasneje, ko zamesimo testo.
Testo odložimo na pomokano delovno površino in ga zvaljamo na približno 3 mm debeline. Z namenskim nožen za testo (s kolescem) narežemo testo v obliko romba in v vsakem naredimo dve zarezi. Tako narezano testo pokrijemo in pustimo vzhajati še pol ure.
V ponvi segrejemo olje in ko je dovolj ogreto, vanje začnemo polagati flancate z zgornjim delom obrnjene navzdol. V ponev jih ne položimo preveč naenkrat, ker bodo še narasli. Po 3 minutah pečenja na eni strani jih obrnemo in cvremo še 3 minute na drugi strani. Odlagamo jih na papirnato brisačo, da popivna odvečno maščobo.
Želite pripraviti še druge pustne jedi? Odlične recepte najdete tukaj.
Preberite tudi:
- Tradicionalne pustne jedi
- Ocvrte miške – recept
- Hitri pustni krofi – recept
- Zdravi krofi iz pečice – recept
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.