Nacionalna shema

Evropska shema

Goveja bržola, vinska omaka, pire iz topinamburja, hrustljav ohrovt, cikorija

Nežna goveja bržola, oblita z bogato vinsko omako, ki poudari njen okus. Postrežena s kremastim pirejem iz topinamburja, hrustljavim ohrovtom in rahlo grenkobo cikorije za popolno ravnovesje okusov. Eleganten krožnik za posebne trenutke.

Avtor recepta: chefinja Lucija Cigoj, restavracija Mirje

Čas priprave

1 ura

Čas kuhanja

25 ur

Skupni čas

25 ur

Zahtevnost

Zahtevno

Število oseb

6

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Goveja bržola

  • 1,5 kg mlade goveje bržole »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 200 ml rdečega vina
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlička poprovih semen
  • 4 klinčki
  • 3 lovorovi listi
  • ščep cimeta
  • 3 žličke soli

Topinamburjev pire

  • 12 kosov topinamburja
  • 1 l mleka
  • 2 žlički soli
  • 100 g masla

Cikorija

  • 1 kg cikorije
  • 1 žlica soli
  • 1 žlica sladkorja

Ohrovt

  • 400 g toskanskega ohrovta
  • olje za cvrtje

Postopek:

Goveja bržola

Govejo bržolo očistimo in skupaj z rdečim vinom, balzamičnim kisom in vsemi začimbami položimo v vakumirno vrečko, jo zapremo in postavimo v aparat za kontrolirano kuhanje pri nizki temperaturi – sous vide. Kuhamo 24 ur pri temperaturi 74 stopinj Celzija.

Pire iz topinamburja

Očiščen topinambur do mehkega skuhamo v mešanici vode in mleka. Odcedimo, pretlačimo in skupaj z maslom zmiksamo v blenderju.

Cikorija

Zavremo vodo s soljo in sladkorjem, dodamo stebla cikorije in kuhamo približno 4 minute. Nato jo stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo.

Hrustljavi ohrovt

Odstranimo trde dele ohrovta in liste ocvremo v olju segretem na 180 stopinj.

Serviranje

Na krožnik postavimo pire iz topinamburja ter kos bržole in prelijemo z omako, ki je nastala pri kuhanju mesa. Cikorijo segrejemo na maslu in jo dodamo na krožnik. Okrasimo s hrustljavim ohrovtom.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovensko meso

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Mnenja in ocene

5

(1 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Vidka

Okt 2024

Vrhunsko. Sem natisnila in bom uporabila za posebne priložnosti.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito