Nacionalna shema

Evropska shema

Hitri pustni krofi

Ti hitri pustni krofi so mehki, puhasti in naravnost slastni. Priprava je preprosta, rezultat pa vedno navduši!

Čas priprave

40 minut

Čas kuhanja

7 minut

Skupni čas

47 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

4

Sezona

Pomlad

Sestavine:

  • 250 g gladke moke tip 500
  • 250 g ostre moke
  • 2,5 dag svežega kvasa
  • 2,5 dcl mlačnega mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 0,5 dcl olja
  • 4 rumenjaki
  • 1 žlica kisle smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 1 vanilin sladkor
  • 0,5 žličke soli
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 3 žličke ruma
  • nastrgana lupinica ene limone
  • marelična marmelada ali lešnikov namaz za nadev
  • mleti sladkor za posipanje
  • olje za cvrtje

Postopek:

V mlačnem mleku in žlički sladkorja pripravimo kvasec, kar bo vzelo približno 10 minut. Medtem dobro zmešamo mokre sestavine in – ko je pripravljen kvasec – skupaj s suhimi sestavinami do bro zgnetemo. Pomembno je, da gnetemo temeljito in si za ta postopek vzamemo čas. Najbolje kar 15 minut.

Testo oblikujemo v dolgo štruco, ki jo razdelimo na 12 delov – to bodo kasneje že krofi. Krofe oblikujemo z valjanjem v rokah, tako da postanejo gladki.

Polagamo jih na desko, ki smo jo pokrili s pomokanim prtičem. Ko smo oblikovali vse krofe jih prekrijemo z drugim prtičem in pustimo vzhajati vsaj 15 minut, ko jih obrnemo in ponovno pustimo vzhajati.

V večji posodi segrejemo olje za cvrtje in pazimo, da ni prevroče. Opravimo test: v olje pomočimo ročaj lesene kuhalnice in temperatura je prava, ko se ob njem počasi začnejo dvigati mehurčki.

Krofe polagamo v olje z višjo stranjo navzdol in jih cvremo do želene barve v pokriti posodi. Nato krofe nežno zasukamo še na drugo stran in cvremo v odprti posodi.

Pripravljene polagamo na papirnate brisače, da se odcedijo in ohladijo. Za polnjenje nadeva uporabimo brizgalko.

Hladne posipamo s sladkorjem in postrežemo.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Uporabimo slovenske sestavine

Pravi pustni krofi so najboljši, ko so narejeni iz skrbno izbranih sestavin. Gospodinje nekoč so uporabljale domača jajca, sveže mleko in maslo, da so krofi dobili tisto značilno bogato aromo in mehko sredico. Tudi danes lahko z izbiro kakovostnih, slovenskih sestavin poskrbimo, da bodo krofi še okusnejši in resnično vredni pustnega praznovanja!

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito