Nacionalna shema

Evropska shema

Hitri pustni krofi – recept

Sestavine: 250 g gladke moke tip 500 250 g ostre moke 2,5 dag svežega kvasa 2,5 dcl mlačnega mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 0,5 dcl olja 4 rumenjaki 1 žlica kisle smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 1 vanilin sladkor pol žličke soli 30 g rjavega sladkorja 3 žličke ruma nastrgana lupinica ...

Zahtevnost

Srednje

Sezona

Pomlad

Sestavine:

Postopek:

Sestavine:

  • 250 g gladke moke tip 500
  • 250 g ostre moke
  • 2,5 dag svežega kvasa
  • 2,5 dcl mlačnega mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 0,5 dcl olja
  • 4 rumenjaki
  • 1 žlica kisle smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 1 vanilin sladkor
  • pol žličke soli
  • 30 g rjavega sladkorja
  • 3 žličke ruma
  • nastrgana lupinica ene limone
  • marelična marmelada ali lešnikov namaz za nadev
  • mleti sladkor za posipanje
  • olje za cvrtje

Priprava:

V mlačnem mleku in žlički sladkorja pripravimo kvasec, kar bo vzelo približno 10 minut. Medtem dobro zmešamo mokre sestavine in – ko je pripravljen kvasec – skupaj s suhimi sestavinami do bro zgnetemo. Pomembno je, da gnetemo temeljito in si za ta postopek vzamemo čas. Najbolje kar 15 minut.

Testo oblikujemo v dolgo štruco, ki jo razdelimo na 12 delov – to bodo kasneje že krofi.

Krofe oblikujemo z valjanjem v rokah, tako da postanejo gladki.

Polagamo jih na desko, ki smo jo pokrili s pomokanim prtičem. Ko smo oblikovali vse krofe jih prekrijemo z drugim prtičem in pustimo vzhajati vsaj 15 minut, ko jih obrnemo in ponovno pustimo vzhajati.

V večji posodi segrejemo olje za cvrtje in pazimo, da ni prevroče. Opravimo test: v olje pomočimo ročaj lesene kuhalnice in temperatura je prava, ko se ob njem počasi začnejo dvigati mehurčki.

Krofe polagamo v olje z višjo stranjo navzdol in jih cvremo do želene barve v pokriti posodi. Nato krofe nežno zasukamo še na drugo stran in cvremo v odprti posodi.

Pripravljene polagamo na papirnate brisače, da se odcedijo in ohladijo. Za polnjenje nadeva uporabimo brizgalko.

Hladne posipamo s sladkorjem in postrežemo.

Ostale pustne recepte lahko preberete tukaj.

Preberite tudi:

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito