Hitri pustni krofi

Čas priprave
40 minut
Čas kuhanja
7 minut
Skupni čas
47 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Pomlad
Sestavine:
- 250 g gladke moke tip 500
- 250 g ostre moke
- 2,5 dag svežega kvasa
- 2,5 dcl mlačnega mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 0,5 dcl olja
- 4 rumenjaki
- 1 žlica kisle smetane z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 1 vanilin sladkor
- 0,5 žličke soli
- 30 g rjavega sladkorja
- 3 žličke ruma
- nastrgana lupinica ene limone
- marelična marmelada ali lešnikov namaz za nadev
- mleti sladkor za posipanje
- olje za cvrtje
Postopek:
V mlačnem mleku in žlički sladkorja pripravimo kvasec, kar bo vzelo približno 10 minut. Medtem dobro zmešamo mokre sestavine in – ko je pripravljen kvasec – skupaj s suhimi sestavinami do bro zgnetemo. Pomembno je, da gnetemo temeljito in si za ta postopek vzamemo čas. Najbolje kar 15 minut.
Testo oblikujemo v dolgo štruco, ki jo razdelimo na 12 delov – to bodo kasneje že krofi. Krofe oblikujemo z valjanjem v rokah, tako da postanejo gladki.
Polagamo jih na desko, ki smo jo pokrili s pomokanim prtičem. Ko smo oblikovali vse krofe jih prekrijemo z drugim prtičem in pustimo vzhajati vsaj 15 minut, ko jih obrnemo in ponovno pustimo vzhajati.
V večji posodi segrejemo olje za cvrtje in pazimo, da ni prevroče. Opravimo test: v olje pomočimo ročaj lesene kuhalnice in temperatura je prava, ko se ob njem počasi začnejo dvigati mehurčki.
Krofe polagamo v olje z višjo stranjo navzdol in jih cvremo do želene barve v pokriti posodi. Nato krofe nežno zasukamo še na drugo stran in cvremo v odprti posodi.
Pripravljene polagamo na papirnate brisače, da se odcedijo in ohladijo. Za polnjenje nadeva uporabimo brizgalko.
Hladne posipamo s sladkorjem in postrežemo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Uporabimo slovenske sestavine
Pravi pustni krofi so najboljši, ko so narejeni iz skrbno izbranih sestavin. Gospodinje nekoč so uporabljale domača jajca, sveže mleko in maslo, da so krofi dobili tisto značilno bogato aromo in mehko sredico. Tudi danes lahko z izbiro kakovostnih, slovenskih sestavin poskrbimo, da bodo krofi še okusnejši in resnično vredni pustnega praznovanja!