Idrijski žlikrofi
Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
10 minut
Skupni čas
40 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
6
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Testo
- 300 g bele moke (tip 400 ali 500)
- 1-2 jajci
- olje
- voda ali mleko, ki ju uporabimo po potrebi, da je testo zares mehko
Nadev
- 500 g toplega pretlačenega krompirja (izberite sorto z manjšo vsebnostjo vode)
- 50 g maščobe (ocvirkove masti oziroma zaseke ali prekajene sesekljane slanine)
- 50 g čebule
- drobnjak
- majaron, črni poper, sol
Postopek:
Priprava testa:
Iz sestavin zamesimo mehko testo, ki mora postati prožno in elastično. Ko je pravo, se ne prijemlje rok in deske, če pa ga prerežemo, je dovolj gosto in brez zračnih mehurčkov. Oblikovani hlebček pokrijemo in pustimo počivati vsaj pol ure.
Priprava nadeva:
Krompir olupimo, narežemo, skuhamo in še toplega pretlačimo. Dodamo sol in maščobo. Čebulo prepražimo in primešamo krompirju skupaj z začimbami. Sestavine premešamo in ugnetemo v voljno zmes. Če je nadev drobljiv, mu lahko dodamo maščobo.
Priprava žlikrofov:
Tanko razvaljamo testo na 1 do 2 milimetra iz nadeva pa pripravimo za lešnik velike kroglice s premerom od 1 do 1,5 centimetra.
Na rob razvaljanega testa položimo eno vrsto kroglic nadeva v razmaku enega prsta. Prvo vrsto zavijemo in s prsti pritisnemo testo med kroglicami. Testo zavijemo še enkrat in odrežemo rob.
Med kroglicami ponovno nežno pritisnemo testo, da se sprime, nato pa v sredini med kroglicami prerežemo. Robove posamičnih zavitkov, žlikrofov ponovno nežno stisnemo, da jih popolnoma zapremo. Pri tem pazimo, da ohranimo obliko metuljčka. Vsak žlikrof na vrhu preko kroglice nežno potlačimo in tako ustvarimo značilni videz klobuka.
S pripravo nadaljujemo po vrstah.
Žlikrofe položimo v slan krop in jih pokrite kuhamo dokler voda ponovno ne zavre in žlikrofi priplavajo na vrh. S penovko jih poberemo iz posode in polagamo na servirni krožnik.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Kulinarična posebnost
Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status Zajamčena tradicionalna posebnost, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji.