Jota – recept
Sestavine:
Postopek:
Izberite lokalne sestavine
Za pripravo okusne jote je pomembno, da izberete sestavine lokalnega porekla, saj so najbolj sveže, polnega okusa in zaradi kratkih transportnih poti najhitreje pridejo z njive do vašega krožnika.
Sestavine:
- Pol kilograma kislega zelja, ki ga po potrebi pred kuhanjem oplaknemo z vodo
- 4 srednje veliki krompirji
- 2 čebuli
- 2 lovorova lista
- dva stroka česna
- 250 g kuhanega fižola
- Maščoba za praženje
- Sol, poper, mleta kumina in rdeča paprika
- Po želji dodamo tudi še kranjsko klobaso in ocvirke
Priprava:
Čebulo drobno narežemo in dušimo v večji posodi. Ko se zmehča, dodamo kislo zelje in nekaj minut dušimo. Dodamo začimbe in prelijemo z vodo. V drugi posodi v osoljeni vodi skuhamo olupljen, na srednje velike kose narezan krompir. Posebej skuhamo tudi kranjsko klobaso. Ko sta krompir in klobasa skuhana, ju skupaj s fižolom dodamo zelju in kuhamo toliko časa, da se okusi povežejo. Nekaj kosov krompirja lahko z vilicami zmečkamo, da se jota primerno zgosti.
Preden postrežemo lahko dodamo tudi pogrete ocvirke.
Avtor fotografije: Aleš Fevžer, Slovenia.info
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.