Koruzni njoki s šparglji in čemaževim pestom
Avtor recepta: OŠ Šturje, v okviru projekta Kuhnapato
Čas priprave
30 minut
Čas kuhanja
15 minut
Skupni čas
45 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Pomlad
Sestavine:
Njoki
- 400 g koruznega zdroba
- 150 g koruzne moke
- 0,5 žličke soli
- 4 žlice oljčnega olja
- 800 ml vode
- 1 jajce
Dodatek
- 1 šop divjih ali gojenih zelenih špargljev
- 2 stroka česna
- oljčno olje
Pesto
- 3 večje pesti čemaža
- 10 žlic oljčnega olja
- 1 pest nasekljanih orehov
- 1 rezina trdega kozjega sira
Postopek:
V slanem kropu z oljem skuhamo polento, da se zgosti in pustimo ohladiti. Dodamo ostale sestavine in zamesimo testo.
Razdelimo ga na 4 enake dele, ki jih razvaljamo v svaljke. Razrežemo na 1,5 cm široke dele. Njoke kuhamo v rahlo vreli slani vodi do 3 minute.
Šparglje narežemo ali nalomimo, jih podušimo s česnom na olju v ponvi. Dodamo k njokom, premešamo. Ponudimo z zeliščnim pestom.
Čemaž nasekljamo, damo v skledo in zmešamo z oljem. Solimo. Orehe nasekljamo in opečemo na plošči. Vmešamo in na grobo naribamo sir ter dodamo masi. Vse skupaj rahlo premešamo in postrežemo.
Avtor recepta: OŠ Šturje, v okviru projekta Kuhnapato
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Hrane ne mečemo v smeti
Če skuhamo preveč, lahko njoke shranimo in jed kasneje pogrejemo ter jo pojemo kot malico.