Nacionalna shema

Evropska shema

Kostanj, kako ga pripraviti

Kostanj je dobrota narave, ki jo bogato ponujajo jesenski gozdovi. Ob nabiranju izkažimo hvaležnost in čim manj posegajmo v naravo. In seveda, ne prekoračimo zdrave mere.

Čas priprave

10 minut

Čas kuhanja

20 minut

Skupni čas

30 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

4

Sezona

Jesen

Sestavine:

  • 1 kg kostanja

Postopek:

Kostanj lahko pripravimo na več načinov. Nekateri ga kuhajo v vodi, drugi ga pečejo v posodi, pečici, na žaru ali celo v opekaču za sendviče, električni posodi za peko pice …

Kuhan kostanj

Kostanj lahko kuhamo olupljen ali cel. Olupljenega kuhamo najpogosteje takrat, kadar v receptu potrebujemo cel kuhan kostanj, sicer pa ga najpogosteje olupimo po kuhanju. Olupljenega kuhamo v osoljeni vodi približno pol ure, neolupljenega pa okoli dve uri. Ko je kuhan, ga olupimo dokler je še topel in namočen v vodi. Če v vodi stoji predolgo, se kostanj lahko prekomerno zmehča, če pa vodo prehitro odlijemo, se lahko začne sušiti.

Pečen kostanj v posodi

Najbolje je, da uporabimo posodo z luknjami, ki je namenjena prav peki kostanja. Lahko pa uporabite tudi povsem običajno posodo. Izogibajte se tistim posodam, ki imajo posebne, celo teflonske prevleke.

V trebuščke kostanjev nežno zarežite vodoravno črto, pri čemer naj bo rez dovolj globok, da boste prerezali lupino in kožico pod njo. Tako boste pečen kostanj lažje luščili. V posodi hkrati pecite le toliko kostanja, da prekrijete njeno dno. Glede na velikost kostanjev ga boste pekli 15 do 20 minut. Zadimljenosti kuhinje pa se boste ognili z uporabo pokrovke.

Kostanj v pečici

V pečici lahko hkrati pečemo tudi večjo količino kostanja, prostor pa ne bo zadimljen. V trebuščke nežno zarežite vodoravno črto, pri čemer naj bo rez dovolj globok, da boste prerezali lupino in kožico pod njo. Tako boste pečen kostanj lažje luščili. Uporabite uležan kostanj, narezanega pa poškropite z vodo. S pekačem ga v pečico vstavite, ko je ta že ogreta na najvišjo temperaturo. Po desetih minutah peke ga premešajte in po potrebi še enkrat poškropite z vodo. Temperaturo pečice zmanjšajte na 200 stopinj in pecite še 20 minut.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Najboljši kostanj je uležan

Uležan kostanj je zaradi sladkastega okusa odlična izbira za peko in kuhanje, saj se lažje pripravi in zagotavlja boljšo teksturo ter okus jedi.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito