Marelična marmelada z manj sladkorja
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
40 minut
Skupni čas
1 ura
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Poletje
Sestavine:
- 1,5 kg izkoščičenih marelic
- sok polovice limone
- 400 g sladkorja
- 4 žlice ruma
- ščepec cimeta v prahu
Postopek:
Dovolj zrele marelice izkoščičimo in jih drobno narežemo. Stresemo jih v široko posodo, jih potresemo s sladkorjem ter pustimo stati čez noč.
Naslednji dan dodamo preostali sladkor, rum ter ščepec cimeta v prahu in maso pristavimo na kuhalno ploščo. Kuhamo približno 20 minut, da se marelice popolnoma zmehčajo.
Nato posodo odstavimo in jih zmiksamo s paličnim mešalnikom do želene konsistence. Kuhamo še 20 minut ter s površine odstranjujemo peno. Čisto na koncu vsebini primešamo sok polovice limone.
Z marmelado napolnimo predhodno pripravljene steklene kozarce za vlaganje, ki jih nepredušno zapremo ter ovijemo v večjo brisačo in ohladimo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovenske marelice
Najboljše so tiste marelice, ki so bile obrane v optimalni zrelosti. Tako zrele ne prenesejo dolgih transportnih poti, zato so najboljše lokalne, ki imajo od drevesa do lonca čim krajšo pot. Pa dober tek!