Marelična marmelada z manj sladkorja – recept
Sestavine:
Postopek:
Sestavine:
- 1,5 kg izkoščičenih marelic
- sok polovice limone
- 400 g sladkorja
- 4 žlice ruma
- ščepec cimeta v prahu
Priprava:
Dovolj zrele marelice izkoščičimo in jih drobno narežemo. Stresemo jih v široko posodo, jih potresemo s sladkorjem ter pustimo stati čez noč.
Naslednji dan dodamo preostali sladkor, rum ter ščepec cimeta v prahu in maso pristavimo na kuhalno ploščo. Kuhamo približno 20 minut, da se marelice popolnoma zmehčajo.
Nato posodo odstavimo in jih zmiksamo s paličnim mešalnikom do želene konsistence. Kuhamo še 20 minut ter s površine odstranjujemo peno. Čisto na koncu vsebini primešamo sok polovice limone.
Z marmelado napolnimo predhodno pripravljene steklene kozarce za vlaganje, ki jih nepredušno zapremo ter ovijemo v večjo brisačo in ohladimo.
Še namig: najboljše so tiste marelice, ki so bile obrane v optimalni zrelosti. Res je, da optimalno zrele ne prenesejo dolgih transportnih poti. Zato so najboljše lokalne, ki imajo od drevesa do lonca čim krajšo pot. Pa dober tek.
Preberite tudi:
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.