Medenjaki
Čas priprave
50 minut
Čas kuhanja
7 minut
Skupni čas
57 minut
Zahtevnost
Srednje
Sezona
Zima
Sestavine:
- 600 g moke
- 200 g sladkorja
- 200 g medu
- 150 g mehkega masla »izbrana kakovost – Slovenija«
- 3 jajca
- 2 poravnani žlički soda bikarbone
- 1 žlica začimb (cimet, limonina lupinica, piment)
Postopek:
V posodo stremo jajca in penasto umešamo sladkor. Dodamo zmehčano maslo in še naprej dobro mešamo. Ko dobimo lepo rumeno kremo lahko dodamo med, na koncu pa še moko in začimbe. Testo naj vsaj pol ure počiva v hladilniku. Nato ga razvaljamo na 3–5 milimetrov in z modeli izrežemo poljubne oblike. Piškotke položimo na pekač, ki smo ga obližili s peki papirjem in pečemo približno 7 minut pri 180 stopinjah. Ko jih vzamemo iz pečice morajo biti mehki. Svojo pravo čvrstost bodo dobili ohlajeni.
Piškoti bodo med peko narasli in se nekoliko razlezli – tako bodo dobili svojo značilno mehko zaobljeno obliko – zato bodite pozorni, da bodo pred peko na pekaču dovolj razmaknjeni.
Okraševanje:
Še preden se medenjaki ohladijo, jih okrasimo. Gospodinje za okraševanje uporabljajo različne sestavine, verjetno pa najpogosteje pripravljajo led ali toplotno obdelano čokolado. Okrašujemo lahko z vrečko, ki smo ji po polnjenju z maso odstrigli spodnji kot, piškote v maso lahko tunkamo ali jih z njo premažemo. Najmlajši pa se zelo razveselijo, če jih na koncu posujemo še s čokoladnimi ali raznobarvnimi sladkornimi mrvicami.
Če se odločimo, da bomo piškote obarvali po celem vrhu, jim najprej napravimo robove in ko se masa nekoliko strdi, zapolnimo še preostalo površino.
Limonin led:
Zmešamo 2 žlici toplega limoninega soka in 70 g sladkorja v prahu.
Beljakov led:
Z metlico do zelo trdega stepamo beljak enega jajca in 200 g sladkorja v prahu. Za lesk dodamo kanček limoninega soka.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Najboljši medenjaki so iz lokalnih sestavin
Za pripravo najboljših medenjakov izberite sestavine lokalnega izvora. Ponudnike moke, slovenskega medu, jajc in masla najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Za lažje iskanje uporabite možnost iskanja po kategorijah.