Nacionalna shema

Evropska shema

Medenjaki

Medenjaki so klasično praznično pecivo, narejeno iz medenega testa, obogatenega z aromatičnimi začimbami, kot so cimet, klinčki, ingver in muškatni orešček. So rahlo mehki, a obenem hrustljavi, njihova značilna začimbna aroma pa v dom prinese praznično vzdušje.

Čas priprave

50 minut

Čas kuhanja

7 minut

Skupni čas

57 minut

Zahtevnost

Srednje

Sezona

Zima

Sestavine:

  • 600 g moke
  • 200 g sladkorja
  • 200 g medu
  • 150 g mehkega masla »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 3 jajca
  • 2 poravnani žlički soda bikarbone
  • 1 žlica začimb (cimet, limonina lupinica, piment)

Postopek:

V posodo stremo jajca in penasto umešamo sladkor. Dodamo zmehčano maslo in še naprej dobro mešamo. Ko dobimo lepo rumeno kremo lahko dodamo med, na koncu pa še moko in začimbe. Testo naj vsaj pol ure počiva v hladilniku. Nato ga razvaljamo na 3–5 milimetrov in z modeli izrežemo poljubne oblike. Piškotke položimo na pekač, ki smo ga obližili s peki papirjem in pečemo približno 7 minut pri 180 stopinjah. Ko jih vzamemo iz pečice morajo biti mehki. Svojo pravo čvrstost bodo dobili ohlajeni.

Piškoti bodo med peko narasli in se nekoliko razlezli – tako bodo dobili svojo značilno mehko zaobljeno obliko – zato bodite pozorni, da bodo pred peko na pekaču dovolj razmaknjeni.

Okraševanje:

Še preden se medenjaki ohladijo, jih okrasimo. Gospodinje za okraševanje uporabljajo različne sestavine, verjetno pa najpogosteje pripravljajo led ali toplotno obdelano čokolado. Okrašujemo lahko z vrečko, ki smo ji po polnjenju z maso odstrigli spodnji kot, piškote v maso lahko tunkamo ali jih z njo premažemo. Najmlajši pa se zelo razveselijo, če jih na koncu posujemo še s čokoladnimi ali raznobarvnimi sladkornimi mrvicami.

Če se odločimo, da bomo piškote obarvali po celem vrhu, jim najprej napravimo robove in ko se masa nekoliko strdi, zapolnimo še preostalo površino.

Limonin led:

Zmešamo 2 žlici toplega limoninega soka in 70 g sladkorja v prahu.

Beljakov led:

Z metlico do zelo trdega stepamo beljak enega jajca in 200 g sladkorja v prahu. Za lesk dodamo kanček limoninega soka.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Najboljši medenjaki so iz lokalnih sestavin

Za pripravo najboljših medenjakov izberite sestavine lokalnega izvora. Ponudnike moke, slovenskega medu, jajc in masla najdete na našem Zemljevidu ponudnikov lokalne hrane. Za lažje iskanje uporabite možnost iskanja po kategorijah.

 

Mnenja in ocene

5

(1 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Popek

Nov 2024

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito