Nacionalna shema

Evropska shema

Ohrovtovo gnezdo s piščancem in pisana zelenjavna spremljava

Ohrovtovo gnezdo s piščancem in pisano zelenjavo združuje svežino in barvitost sezonskih sestavin v popolnoma uravnoteženi jedi. Pripravite zdrav obrok, kjer se nežno zapečen piščanec poda k hrustljavemu ohrovtu in pestrosti okusov raznolike zelenjavne spremljave.

Avtor recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša Raduha

Čas priprave

1 ura 30 minut

Čas kuhanja

60 minut

Skupni čas

2 uri 30 minut

Zahtevnost

Zahtevno

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Ohrovtovo gnezdo s piščancem

  • 120 g piščančjega stegna »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 3 velike čebule
  • 60 g masla
  • 15 g olja
  • sol in poper
  • sladka rdeča paprika, kari, timijan
  • pražene pinjole, mini mozzarela, ohrovtovi listi

Bešamel omaka za piščanca

  • 25 g masla
  • 25 g moke
  • 2 jajci
  • 1,3 dl vina
  • 1,3 dl mleka
  • sol in poper
  • suhi čemaž

Khorasan kot priloga

  • 750 ml mleka
  • 15 g oljčnega olja
  • sol, muškatni oreh, poper
  • 190 g khorasana
  • 60 g parmezana

Korenčkova krema

  • 3 korenja
  • 1 mala čebula
  • 1 velika žlica sladkorja
  • 3 žlice limoninega soka
  • 100 g mala
  • sol in poper

Zeljna krema iz rdečega zelja

  • 200 g rdečega zelja
  • 1 jabolko
  • 1 rdeča čebula
  • 1 rdeča pesa
  • 50 g masla
  • sol
  • 1,5 decilitra jabolčnega soka, poper

Porova omaka

  • 1 velik por
  • 1 dl smetane
  • 20 g masla
  • sol in poper
  • moka

Postopek:

Ohrovtovo gnezdo s piščancem

Najprej piščanca narežemo na majhne kose in ga mariniramo z vsemi začimbami. V ponvi segrejemo olje in maslo, na katerem posteklenimo čebulo. Dodamo meso in nadaljujemo s praženjem še 20 minut. Tekočino, ki nam bo ostala v ponvi, prihranimo za kasneje. Koščke piščanca zmešamo s predhodno pripravljenim bešamelom. Pripravimo si ohrovtove liste, od katerih odstranimo sredico (trdi del). Liste blanširamo 3 minute v slanem kropu, da se omehčajo. Nato jih potopimo v mrzlo vodo, da obdržijo lepo barvo. Mehke liste bomo zlahka položili v okrogle modelčke in pustili del listov, da gledajo ven iz roba modelčka, da kasneje zapremo gnezdo. V liste nadevamo piščančjo zmes. Na vrh posujemo še par praženih pinjol in polovico mini-mocarele ter zavijemo z listi, ki smo jih prej pustili gledati ven iz roba.

Bešamel

Maslo raztopimo v ponvi na srednje močnem ognju. Dodamo moko in rahlo prepražimo, da dobimo svetlo rjavo barvo, kar omogoča, da se moka skuha, ne da bi zagorela. Postopoma dodajamo tekočino (vino in mleko), medtem stalno mešamo, da preprečimo nastanek grudic. Dodamo sol, poper in suhi čemaž. Nadaljujemo z mešanjem, dokler se omaka ne zgosti. Ko se omaka nekoliko ohladi, vanjo vmešamo jajci. Pomembno je, da se omaka ohladi dovolj, da jajci ob vmešavanju ne zakrkneta.

Khorasan

Vso tekočino segrejemo, dodamo khorasan, začinimo in kuhamo 20 minut na zmernem ognju. Na koncu dodamo še parmezan. Če je zmes pretrda, dolijemo tekočino.

Korenčkova krema

Korenje olupimo in ga naribamo na grobo. Čebulo nasekljamo na drobno. Vse sestavine skupaj kuhamo 25 minut v 1 decilitru vode. Na koncu začinimo in vse skupaj zmiksamo v blenderju.

Zeljna krema iz rdečega zelja

Zelje naribamo, jabolko olupimo in narežemo na kocke, rdečo čebulo nasekljamo, rdečo peso olupimo in narežemo na kocke. Vse sestavine skuhamo. Na koncu vse skupaj zmiksamo v blenderju. Tukaj dodamo še tekočino, ki nam je prej ostala v ponvi, ko smo pražili piščanca.

Porova omaka

Prepražimo por na maslu, ga pomokamo in še malo prepražimo, nato zalijemo s smetano in fondom ter začinimo. Par minut še kuhamo in zmiksamo v blenderju.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovensko meso

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito