Nacionalna shema

Evropska shema

Orehova potica – recept

Slovenska potica sodi med sladice, ki so jih znali pripraviti že naši predniki. Nosi oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero je zaščitenih pet vrst potice glede na njihov nadev: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto.

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

40 minut

Skupni čas

1 ura

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

1

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Testo

  • 1 kg bele pšenične moke
  • 30 g kvasa
  • 100 g surovega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 120 g sladkorja
  • 10 g soli
  • 3 rumenjaki (60 g)
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 10 ml ruma
  • 500 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

Orehov nadev

  • 1 kg zmletih orehovih jedrc
  • 375 g sladkorja
  • 100 g surovega masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 3 beljaki (90 g)
  • 20 g vaniljevega sladkorja
  • 1-2 noževi konici cimeta ali vsaj 3 mg
  • 600 ml mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«

Postopek:

Priprava testa:

Kvašeno testo lahko zamesimo s kvasnim nastavkom ali brez njega. Testo mešamo in mesimo tako dolgo, da je povezano, nelepljivo in gladko.

A: brez vzhajanja

Po mešanju pustimo testo počivati vsaj 15 minut. Nato ga pri strojnem valjanju razvaljamo na debelino vsaj 0,4 cm, namažemo, zavijemo  in potico vzhajamo ter spečemo.

B: z vzhajanjem

Po gnetenju testo 15 minut počiva, nato ga pregnetemo, razdelimo v hlebce, glede na velikost potic in jih vgnetemo, pokrijemo in  pustimo, da vzhaja. Vzhajano testo razvaljamo na debelino mezinca (od 0,5 do 1,5 cm) in ga oblikujemo v pravokotnik. Tako imamo pripravljeno testeno površino, ki jo namažemo z ustreznim nadevom.

Priprava orehovega nadeva in potice:

Zmleta orehova jedrca prelijemo z vročim mlekom ter ohladimo. Zmesi primešamo vaniljin sladkor, sladkor, cimet, omehčano maslo, in nazadnje še stepen sneg iz beljakov. Sneg je lahko narejen tudi iz beljakov in sladkorja. Nadev mora biti mazav, da se testo pri mazanju ne raztrga.

Testo razvaljamo na debelino mezinca vsaj 0,4 do 1,5 cm. Na 1 kg kvašenega testa nadevamo najmanj 1 kg orehovega nadeva. Potica mora imeti 3–4 zavoje do srednje velikega modela (do vključno 29 cm premera), pri večjih modelih lahko ima 1–2 zavoja več.

Z nadevom namažemo testo. Po namazanem nadevu lahko potresemo majhen del suhih mletih orehovih jedrc. Testo z nadevom tesno zvijemo v zvitek in ga položimo v okrogel potičnik, ki ga lahko namastimo z maslom in pomokamo. Konca zvitka se morata dobro stikati.

Potico v pekaču pustimo vzhajati. Pred pečenjem jo po želji premažemo z mešanico masla, mleka in rumenjakov ali s posamezno komponento. Potico na več mestih po površini prebodemo in pečemo na 160–180 °C vsaj 40 minut. Temperaturo in čas pečenja je potrebno prilagoditi glede na vrsto peči in velikost potice.

Potico stresemo iz potičnika tako, da je zgornji del spodaj, in jo ohladimo. Po želji jo potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo narezano na klinaste rezine.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Potica je slovenska kraljica sladic

Slovenska potica sodi med sladice, ki so jih znali pripraviti že naši predniki. Nosi oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, s katero je zaščitenih pet vrst potice glede na njihov nadev: orehov, orehov z rozinami, rozinov, pehtranov in pehtranov s skuto.

 

Priročen nasvet

02

Najboljša je potica iz sestavin slovenskega porekla

Čim več sestavin za okusno in slastno potico lahko kupite pri vam najbližjem kmetu. Seznam ponudnikov najdete na našem zemljevidu ponudnikov lokalne hrane.

Mnenja in ocene

5

(2 ocene)

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Majda

Dec 2024

Hvala lepa za ta recept. Super je. Sem si ga kar natisnila in je v moji knjigi receptov na prav posebnem mestu.

Boža Černe

Dec 2024

Odlično.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito