Panirani fileti sardel ali sardonov
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
10 minut
Skupni čas
30 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- sardele ali sardoni
- oljčno olje
- jajce
- Piranska sol
- ostra moka
- drobtine
Postopek:
Sveže sardone filetriamo na ta način, da najprej odrežemo glavo, očistimo drobovje ter nato z nožem ribo razpremo, odstranimo hrbtenico ter naredimo filet metuljčka. Ribe morajo biti seveda sveže ampak, če so stare npr. 1 dan, bo hrbtenica lažje odstopila in bo filet lepo oblikovan.
Ribo solimo in v krožniku stepemo jajce. Ribo najprej pomokamo v ostri moki, pomočimo v stepeno jajce in povaljamo v drobtine z obeh strani, da se dobro primejo. Tako pripravljeno ribo ocvremo v vrelem olju.
Ponudimo s tatarsko omako. Panirane ribe lahko jemo tudi hladne.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Svežina rib
Pri pripravi paniranih sardel ali sardonov je ključnega pomena svežina rib. Če so ribe nekoliko starejše, je hrbtenica lažje odstranljiva, kar omogoča lepše oblikovane filete. Sveže ribe pa bodo dale jedi najboljši okus in teksturo.