Nacionalna shema

Evropska shema

Pečen kozji sir, jagode, robidnice in maline

Luka Košir je ustvaril osvežujočo predjed, ki združuje bogate okuse kozjega sira, svežega sadja in borovega olja. Harmonija nežne kislosti malin in jagod se prepleta z aromatično kremo iz robidnic, medtem ko pečen sir doda jedi kremasto teksturo.

Avtor recepta: chef Luka Košir

Čas priprave

30 minut

Čas kuhanja

15 minut

Skupni čas

45 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

4

Sezona

Pomlad

Sestavine:

Borovo olje

  • 100 g borovih iglic
  • 50 g sončničnega olja
  • 50 g ekstra deviškega oljčnega olja

Robidnice

  • 150 g svežih robidnic
  • 10 ml rastlinskega olja
  • 10-20 g balzamičnega sirupa
  • * borovo olje

Maslo

  • 100 g surovega masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«

Sir

  • 100 g mladega zorjenega kozjega sira
  • stopljeno maslo za peko

Sadna solata

  • 150 g svežih malin
  • 150 g svežih jagod
  • 50 g ekstra deviškega oljčnega olja
  • solni cvet
  • pomladna divja zelišča

Postopek:

Borovo olje pripravimo tako, da v pokončnem mešalniku zdrobimo borove iglice med dodajanjem obeh vrst olja. Zmes nato v ponvici segrejemo na 70 °C za 4 minute. Nato jo hitro ohladimo in precedimo. Zmes nato precedimo, da dobimo samo olje. Hranimo zaprtega v hladilniku.

V skodelici nežno naoljimo robidnice. Nato jih previdno opečemo na razgretem žaru tako, da dobijo ožgane robove. Opečene robidnice zmeljemo v pokončnem mešalniku, jim med mešanjem dodamo balzamični sirup ter previdno dodajamo borovo olje, da dobimo gladko emulzijo. Pri tem moramo paziti, da olja zaradi intenzivnega okusa ne dodamo preveč. Kremo hranimo na hladnem do uporabe.

Maslo damo v kozico in ga previdno segrevamo, dokler ne postane rjavo. Maslo na tej točki takoj prelijemo v hladno posodo, da ustavimo nadaljnje kuhanje.
Sir narežemo na poljubne rezine in ga premažemo s stopljenim maslom. Ponev segrejemo do vročega in dodamo sir. Opečemo ga samo z ene strani in pri tem pazimo, da se ne zažge. Sir serviramo takoj!

Jagode narežemo na poljubne koščke in stresemo v skledo, dodamo maline in vse skupaj začinimo z oljčnim oljem in solnim cvetom. Solato pripravimo tik pred serviranjem.
Na topel krožnik damo žlico kreme iz robidnic, priložimo sadno solato in čez njo položimo pečen sir. Jedi dodamo sveža zelišča in jo zaključimo z žlico rjavega masla.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovenske mlečne izdelke in sadje

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Priročen nasvet

02

Za najbolj poln okus

Pri pripravi borovega olja izberite sveže borove iglice, saj bodo dale intenzivnejšo aromo. Olje lahko uporabite tudi kot dodatek k solatam ali ribjim jedem.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito