Nacionalna shema

Evropska shema

Piščanec, hruška, malina

Nežno pečen piščanec, dopolnjen s sladkobo sočne hruške in svežino malin. Preprosta, a prefinjena kombinacija, ki združuje nežne mesne in sadne okuse v harmonično jed.

Avtor recepta: chef Andrej Smogavc, Restavracija Spargus

Čas priprave

30 minut

Čas kuhanja

3 ure

Skupni čas

3 ure 30 minut

Zahtevnost

Zahtevno

Število oseb

10

Sezona

Poletje

Sestavine:

Piščančja terina

  • 1 kg piščančjih beder brez kosti »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 95 g masla
  • 50 g sladke smetane
  • sol in poper
  • dijonska gorčica
  • timijan
  • sveži žajbelj
  • 0,5 stroka česna

Pikantni čatni

  • 500 g hrušk
  • 200 g sladkorja
  • 1 cimetova palčka
  • 3 klinčki
  • 1 janeževa zvezda
  • 150 ml vina renski rizling
  • kajenski poper (po okusu)

Gel maline

  • 500 g svežih malin
  • 50 g sladkorja
  • 2 g agar agarja

Postopek:

Piščančja terina

Piščančja bedra začinimo s soljo in poprom, postavimo v vakuumirno vrečko in dodamo maslo, timijan, žajbelj in česen ter zvakumiramo. Kuhamo v sous-vidu 3 ure na 75 °C. Po končanem kuhanju meso odcedimo ter prihranimo vso tekočino. Meso grobo natrgamo, tekočino še enkrat precedimo ter vse skupaj ponovno premešamo. Dodamo smetano in po okusu dijonsko gorčico ter po potrebi še solimo in popramo. Maso prestavimo v pekač in postavimo v hladilnik za tako dolgo, da se strdi. Nato poljubno narežemo.

Pikantni čatni

Hruške narežemo na 1 cm velike koščke. Sladkor v loncu karameliziramo, dodamo narezane hruške, cimet, klinčke in janeževo zvezdo. Vse skupaj prepražimo, dolijemo vino in dušimo dokler tekočina ne izpari. Na koncu po okusu dodamo kajenski poper.

Gel maline

V kozici karameliziramo sladkor, dodamo oprane in osušene maline ter jih kuhamo tako dolgo, da ostane polovica začetne tekočine. Dodamo agar agar, zmiksamo in precedimo skozi cedilo. Tekočino vlijemo v pekač in pustimo, da se strdi. Ko pire želira, ga ponovno zmiksamo v mikserju, da iz njega dobimo gel.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovensko meso

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito