Pita erpica – recept
Avtor recepta: Dr. Janez Bogataj: Okusiti Slovenijo
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
45 minut
Skupni čas
1 ura 5 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
6
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 1 kg mešane moke
- 2 dag kvasa
- 1 žlička sladkorja
- 0,5 l vode
- 0,5 l mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
- 1 žlica olja
- 1 žlička soli
- • namaz po izbiri (smetana, ocvirki ipd.)
Postopek:
Iz kvasa, žličke sladkorja in malo mleka pripravimo kvasec. Ko ta lepo vzhaja, primešamo še druge sestavine. Z oljem premažemo pekač in vanj razvlečemo testo za prst debelo, praviloma v okroglo obliko. Z nožem na več mestih zarežemo v testo, da kar najenakomerneje vzhaja. Vzhajano testo premažemo s pobrano smetano ali drugimi sestavinami. Saj veste, kaj velja v domači kuhinji – več je smetane, boljša bo jed!
Erpico nato pečemo v pečici pri 200 stopinjah Celzija dobre pol ure, a ne več kot 45 minut. Če bomo pripravljali erpico z ocvirki, zamesimo testo brez mleka, samo z vodo. Vzhajano testo nato premažemo z beljakom in posujemo z ocvirki, ki jih nekoliko potisnemo vanj.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovenske sestavine
Za pripravo erpice izberimo sestavine slovenskega porekla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« in uživajmo v tej okusni tradcionalni jedi.
Priročen nasvet
02
Priprava testa
Testo naj bo rahlo in ne predebelo, da se lepo speče