»Poprovci« ali pikantni medenjaki
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
15 minut
Skupni čas
35 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
6
Sezona
Zima
Sestavine:
- 40 dag pšenične moke
- 20 dag ržene moke
- 25 dag gozdnega medu
- 11 dag masla »izbrana kakovost – Slovenija«
- 1 jajce
- 1 žlica sode bikarbone
- 1 žlička pecilnega praška
- 4 žlice sladkorja
- 1 žlica vode
Začimbe:
- pol čajne žličke popra, pecilnega praška, ščep pimenta, cimeta, mletih klinčkov, mletega janeža, kardamoma, koriandra, konica čajne žličke svežega naribanega ingverja
Postopek:
V veliki kozici zmešamo maslo, med in začimbe ter maso na zmerni toploti segrevamo, da se sestavine stopijo in zadiši, nato maso pustimo ohladiti.
V večji skledi zmešamo moko s pecilnim praškom in sodo bikarbono, solimo, dodamo jajce in zmešamo z medeno maso. Dobro pregnetemo in pokrito pustimo počivati čez noč na sobni temperaturi.
Naslednji dan testo razvaljamo približno pol cm na debelo ter izrežemo pravokotnike oz. dele hiške, ki jih pred tem narišemo na papirju – naredimo modele.
Pečemo jih 15 minut na 180 stopinjah Celzija (na srednji višini pečice). Pečene pustimo ohladiti, med tem pripravimo karamelo: sladkor segrejemo v ponvi in dodamo vodo.
Po načrtu zlepimo piškote v hiške.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo lokalno
Sestavine je najbolje kupiti na kmetijah v naši bližini, ki ponujajo lokalno pridelana živila, zaradi katerih je vsaka jed polnejšega okusa.
Priročen nasvet
02
Uporabimo zaščiten med
Poprovci bodo še posebej aromatičnega okusa, če uporabimo Kočevski gozdni med, ki nosi Zaščiteno označbo porekla.