Postrvja juha z ajdovim toastom in ocvirki
Čas priprave
15 minut
Čas kuhanja
1 ura
Skupni čas
1 ura 15 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- ostanki filiranja lokalne postrvi (kosti z glavo)
- zelenjava za jušno osnovo
- 150 ml sladke smetane
- 1 večji krompir
- sol in poper
- 1 rezina ajdovega kruha
- 2 žlici ocvirkov
- koža postrvi
Postopek:
Pristavimo vodo za jušno osnovo, dodamo kosti in jušno zelenjavo. Kuhamo približno 1 uro. Jušno osnovo precedimo in ponovno postavimo na ogenj, da se lepo reducira (na vsaj polovico tekočine). Olupimo krompir, ga narežemo na kocke in skuhamo. Dodamo ga reducirani juhi in prilijemo smetano. S paličnim mešalnikom zmešamo, dokler ni juha lepo gladka. Solimo in popramo.
Na maslu popečemo rezine kruha do zlatorjave barve. Juho postrežemo v krožniku, pristavimo rezine ajdovega kruha in posujemo z ocvirki. Za obogatitev teksture lahko dodamo hrustljavo popečeno ribjo kožo. Med dvema peki papirjema jo približno 15 minut pečemo na 170 °C.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Osnova za juho
Pri pripravi ribje osnove je pomembno, da jo kuhamo počasi in na nizkem ognju, da iz kosti in zelenjave izločimo čim več okusa. Osnovo lahko dodatno obogatimo z začimbami, kot so lovorjev list in nekaj zrn popra.