Preprosta domača paradižnikova omaka
Čas priprave
10 minut
Čas kuhanja
20 minut
Skupni čas
30 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Jesen, Poletje, Pomlad
Sestavine:
- 3 kg zrelih paradižnikov
- 5 strokov česna
- 0,5 žličke soli
- 1 žlička sladkorja
- poper
- olivno olje
Postopek:
Paradižnike operemo, jim izrežemo zelene dele in jih narežemo na manjše kose. Nato jih kuhamo v lastnem soku. Ko se lupina začenja ločiti od paradižnikov, jih precedimo z gostim sitom. Cedimo samo toliko časa, da odteče večina vode. Nadaljujemo s kuhanjem na nizkem ognju, dodamo česen, sol, poper in žličko sladkorja. S paličnim mešalnikom sestavine po petih minutah zmešamo v gosto kašo in kuhamo še 5 minut oziroma do želene gostote. Omako je treba vseskozi mešati, da se ne sprime s posodo.
Omako postrežemo s testeninami, lahko pa jo shranimo za ozimnico in z njo napolnimo kozarčke. Po vrhu prelijemo olje in takoj zapremo ter počasi ohlajamo. Paradižnikova mezga bo tako shranjena za pripravo enostavnih in hitrih obrokov preko cele zime.
Dodatne možnosti:
V paradižnikovo omako lahko dodamo tudi praženo čebulo. V tem primeru v posodi najprej prepražimo 4 večje čebule ter šele nato dodamo paradižnik in nadaljujemo s kuhanjem na zmernem ognju. Precejanje lahko v tem primeru izpustimo, vendar moramo podaljšati čas kuhanja.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Kje jih kupiti?
Poglejte, kateri pridelovalci v vaši bližini imajo na voljo slovenski paradižnik.
Priročen nasvet
02
Uporabimo oljčno olje zaščitenega porekla
Za polnejši okus lahko uporabimo kakovostno slovensko oljčno olje.