Priželjc s topinaburjem, kruhom in orehi
Avtor recepta: chefinji Zofka Kanovnik in Miša Kanovnik, Restavracija Korošica
Čas priprave
3 ure
Čas kuhanja
2 uri
Skupni čas
5 ur
Zahtevnost
Zahtevno
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Telečji priželjc
- Telečji priželjc »izbrana kakovost – Slovenija«
- 50 g šalotke
- 100 g jurčkov
- 250 g suhega kruha
- 50 g orehov
- 100 g svinjske mrežice
- 500 g telečjega priželjca
- 3 jajca
- sol in poper
- česen
- majaron
Topinamburjev pire
- 500 g topinamburja
- 100 g šalotke
- 200 g jušne osnove
- 100 g mleka
- 100 g masla
- belo vino
- olivno olje
Orehov kreker
- 250 g mletih orehov
- 35 g maltodextrina
- 20 g vode
- sol
Postopek:
Telečji priželjc
Priželjc najprej za nekaj ur namočimo v ledeno vodo. Potem ga očistimo in skuhamo v osoljenem kropu ter ohladimo. Medtem kruh narežemo na kocke in prelijemo z vročim mlekom. Šalotko sesekljamo in na njej prepražimo jurčke. Dodamo česen, sol, poper in majaron.
Priželjc narežemo na male kocke in ga zamešamo v namočeni kruh. Dodamo pražene jurčke, jajce in sesekljane orehe. Vse skupaj premešamo in pazimo, da mase ne stisnemo. Maso razdelimo na enake kupčke in vsakega ovijemo v svinjsko mrežico. Spečemo jih v pečici.
Topinamburjev pire
Topinambur očistimo in narežemo na enako velike kose. Na olivnem olju prepražimo drobno nasekljano šalotko, dodamo topinambur in deglaziramo z belim vinom. Dolijemo jušno osnovo in mleko ter pokrito kuhamo do mehkega. Na koncu dodamo maslo in zmiksamo v pire.
Orehov kreker
Sestavine zmiksamo in jih preko acetatne folije povaljamo v modelček. Spečemo v pečici.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Izberimo slovensko meso
Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.
Priročen nasvet
02
Priprava priželjca
Priželjc pred kuhanjem namočite v ledeno vodo za nadaljno optimalno toplotno obdelavo.