Priželjc s topinaburjem, kruhom in orehi | Recepti Teden restavracij |

Priželjc s topinaburjem, kruhom in orehi

5/5 - (1 vote)
Priželjc s topinaburjem, kruhom in orehi

Avtorici recepta: chefinji Zofka Kanovnik in Miša Kanovnik, Restavracija Korošica

Sestavine:

Telečji priželjc

  • Telečji priželjc »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 50 g šalotke
  • 100 g jurčkov
  • 200 g mleka
  • 250 g suhega kruha
  • 50 g orehov
  • 100 g svinjske mrežice
  • 500 g telečjega priželjca
  • 3 jajca
  • sol, poper, česen, majaron

Topinamburjev  pire

  • 500 g topinamburja
  • 100 g šalotke
  • 200 g jušne osnove
  • 100 g mleka
  • 100 g masla
  • belo vino, olivno olje

Orehov kreker

  • 250 g mletih orehov
  • 35 g maltodextrina
  • 20 g vode
  • sol

Priprava:

Telečji priželjc

Priželjc najprej za nekaj ur namočimo v ledeno vodo. Potem ga očistimo in skuhamo v osoljenem kropu ter ohladimo. Medtem kruh narežemo na kocke in prelijemo z vročim mlekom. Šalotko sesekljamo in na njej prepražimo jurčke. Dodamo česen, sol, poper in majaron.
Priželjc narežemo na male kocke in ga zamešamo v namočeni kruh. Dodamo pražene jurčke, jajce in sesekljane orehe. Vse skupaj premešamo in pazimo, da mase ne stisnemo. Maso razdelimo na enake kupčke in vsakega ovijemo v svinjsko mrežico. Spečemo jih v pečici.

Topinamburjev  pire 

Topinambur očistimo in narežemo na enako velike kose. Na olivnem olju prepražimo drobno nasekljano šalotko, dodamo topinambur in deglaziramo z belim vinom. Dolijemo jušno osnovo in mleko ter pokrito kuhamo do mehkega. Na koncu dodamo maslo in zmiksamo v pire.

Orehov kreker

Sestavine zmiksamo in jih preko acetatne folije povaljamo v modelček. Spečemo v pečici.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


Sorodni recepti

Ohrovtovo gnezdo s piščancem in pisana zelenjavna spremljava

  • Avtorica recepta: chefinja Martina Breznik, Hiša RaduhaSestavineOhrovtovo gnezdo s piščancem 120 g piščančjega stegna  »izbrana kakovost – Slovenija«3 velike čebule60 g masla15 g oljaSol, poperSladka rdeča paprika, kari, timijanPražene pinjole, mini mozzarela, ohrovtovi listiBešamel omaka za piščanca25 g masla25 g moke2…

  • Več...

Češnja - mousse piščančjih jeter

  • Avtor recepta: chef Igor Jagodic, Restavracija StrelecSestavine:Za 25 češenj180 g očiščenih piščančjih jetrc z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«sol, beli poper100 g mehkega masla1 žlica sesekljane šalotke1 strok sesekljanega česna1 žlica konjaka20 g starega belega kruha80 g sladke smetaneščep majarona1…

  • Več...

Kuhan jezik s topinamburjem, bučno majonezo in divjimi zelišči

  • Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar, Pen KlubSestavine:(Za 4 osebe)1 goveji ali telečji jezik  »izbrana kakovost – Slovenija«2 čebuli2 korenja1 gomolj zelene200 ml bučnega olja2 rumenjaka30 ml belega vinskega kisa400 g topinamburja100 ml jabolčnega kisa100 ml sladke smetane50 ml smrekovega olja50…

  • Več...

Goveji tatar

  • Avtor recepta: chef Ian Kržmanc, Operna kletSestavine:Za 1 osebo100 g pljučne z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 5 g soli5 g popra10 g šalotk5 g kaper2 g čilija5 g kislih kumaric1 rumenjakPostopek:Govejo pljučno nasekljamo na zelo majhne koščke, začinimo s šalotko,…

  • Več...
Vas zanima naša super hrana in aktualno dogajanje v Sloveniji?
Ostani na tekočem