Prosena kaša s suhimi slivami
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
1 ura
Skupni čas
1 ura 20 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
2
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 200 g prosene kaše
- 1 l mleka
- 1 ščepec soli
- 40 g masla
- 3 jajca
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 3 žlice sladkorja
- 120 g suhih sliv
- 1 žlica masla (za namastitev pekača)
Postopek:
Proseno kašo dan prej namočimo. Zjutraj jo operemo in dobro odcedimo. V loncu zavremo liter rahlo osoljenega mleka. V vrelo mleko dodamo malo masla in proseno kašo ter jo na zmerni temperaturi kuhamo približno 20 minut. Med kuhanjem jo večkrat premešamo. Ko je kuhana, počakamo, da se nekoliko ohladi.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač dobro namastimo z maslom. Slive narežemo na manjše koščke. V dve skledi ločimo beljake in rumenjake. Rumenjake skupaj z vanilijevim in navadnim sladkorjem penasto umešamo, beljake pa stepemo v čvrst sneg. V ohlajeno kašo najprej vmešamo rumenjake, nato pa še beljakov sneg. Na koncu dodamo še suhe slive ter kašo stresemo v namaščen pekač. Pečemo 45 minut, dokler se kaša na vrhu zlato rjavo zapeče. Ohlajeno proseno kašo serviramo na krožnike in postrežemo.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Pri izbiri sestavin bodimo pozorni na lokalne sestavine
Slovenski pridelovalci gojijo kakovostno proso, rejci na svojih kmetijah pridelujejo prvovrstno mleko, ki da naše mlekarne predelajo v odlične izdelke. Podprimo jih in njihova delovna mesta z nakupom slovenskih izdelkov.