Nacionalna shema

Evropska shema

Repjača

Jed sodi med posebnosti severovzhodnega dela Slovenije in je tako, kot marsikatera, dobila ime po nadevu, ki so ga pogojevali letni čas, običaj ali razpoložljivost. Na jedilniku je bila predvsem ob dnevu mrtvih. Njena sorodnica je tikvača, ki so jo nadevali z bučami ali tikvami. Ta recept prihaja iz Slovenskih goric in Haloz.

Avtor recepta: projekt Kuhnapato

Čas priprave

30 minut

Čas kuhanja

35 minut

Skupni čas

1 ura 5 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

6

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Testo

  • 35 dag ajdove moke
  • 15 dag ostre pšenične moke
  • 2,5 dl vrele vode
  • sol
  • 0,5 dl olja

Nadev

  • 45 dag sveže naribane repe
  • 1 l mleka za namakanje
  • 30 dag skute »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 2,5 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 2 žlici sladkorja
  • ščepec cimeta, klinčkov

Premaz

  • 1 jajce
  • 1 dl kisle smetane »izbrana kakovost – Slovenija«

Postopek:

Ajdovo moko poparimo z vrelo slano vodo in pustimo stati pol ure. Primešamo ostale sestavine in zamesimo gladko testo, ki ga pustimo počivati vsaj pol ure. Nato testo razvaljamo 3 milimetre debelo in prerežemo na dva dela. Že dan prej olupimo in naribamo repo ter jo približno pol ure kuhamo v slani vodi, ki ji dodamo cimet in klinčke. Odcedimo in hladno namočimo v mleko, kjer naj ostane čez noč.

Odcejeno repo zmešamo z ostalimi sestavinami za nadev. Namažemo preko polovice testa, ki smo ga položili v namaščen pekač. Z drugo polovico testa pokrijemo nadev in ga premažemo z malo kisle smetane, ki smo ji primešali jajce. Pečemo v pečici približno 35 minut na 180 stopinjah.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Kako pripraviti popolno testo za repjačo

Pri pripravi testa za repjačo uporabimo mlačno vodo in ga dobro pregnetemo, da bo gladko in prožno. Pustimo ga počivati vsaj 30 minut, da se razvijejo okusi in ga bomo lažje razvaljali.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito