Nacionalna shema

Evropska shema

Roastbeef in beli fižol

Sočen roastbeef v kombinaciji z belim fižolom predstavlja izvrstno harmonijo okusov in hranljiv obrok, ki navduši s preprostostjo in kakovostjo.

Avtor recepta: chefa Daniel Sukič in Boštjan Lačen, Kodila

Čas priprave

3 ure

Čas kuhanja

30 minut

Skupni čas

3 ure 30 minut

Zahtevnost

Zahtevno

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Roastbeef

  • 1 kg suho zorjenega govejega hrbta »izbrana kakovost – Slovenija«
  • groba morska sol
  • sveže mleti pisani poper
  • 100 ml olivnega olja

Beli fižol

  • 1 kg suhega belega fižola
  • 1 kg rdeče paprike
  • 1,5 kg čebule
  • 1 kg čvrstega paradižnika
  • 20 g soli
  • 30 g sladkorja
  • 8 g sveže mletega pisanega popra
  • 300 ml sončničnega olja

Postopek:

Roastbeef

Kos suho zorjenega govejega hrbta »izbrana kakovost – Slovenija« lepo posušimo in natremo z grobo morsko soljo. Tako pripravljeno meso pustimo stati na sobni temperaturi 2 uri.
Optimalno je, če ta kos govedine opečemo na žaru z živim ognjem, če le-tega nimamo, lahko ta del opravimo tudi v ponvi.
Nasoljen kos mesa položimo na žar, ki ima temperaturo okrog 260 °C. Meso lepo opečemo z vseh strani, da dobi lepo barvo in skorjasto teksturo.
Ko ga vzamemo z žara, ga položimo v pekač in ga damo v ogreto pečico na 175 °C. Pečemo tako dolgo, da središčna temperatura doseže 48-52 °C.
Meso pokapljamo z olivnim oljem in začinimo s pisanim poprom. Meso lahko postrežemo toplo ali hladno.

Beli fižol

Fižol namočimo v mrzli vodi čez noč. Naslednji dan fižol skuhamo do trdote al dente. Čebulo, papriko in paradižnik narežemo na 2 cm velike kocke.
V loncu segrejemo olje, dodamo čebulo in papriko ter dušimo 20 min. Nato dodamo kuhan fižol in dušimo še dodatnih 10 minut.
Dodamo paradižnik, dušimo 10 minut, nato začinimo s soljo in poprom, dodamo sladkor in kis ter dušimo še 20 minut. Fižol lahko postrežemo topel ali hladen.

 

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovensko meso

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito