Slana pita

Čas priprave
40 minut
Čas kuhanja
20 minut
Skupni čas
1 ura
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
6
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Testo
- 175 g moke
- 75 g masla
- sol
Nadev
- narezano meso od pečenke, perutnine ipd.
- katera koli zelenjava, ki vam ostane oziroma jo je treba porabiti
- nariban sir
- čebula
- 1 jajce
- sol in poper
- 1 lonček kisle smetane
- ščep muškatnega oreščka
Postopek:
Moko presejemo in posolimo. Vanjo vgnetemo na koščke narezano maslo, ki je na sobni temperaturi. Gnetemo, dokler ne dobimo gladkega testa. Pol ure pustimo počivati v hladilniku.
Čebulo narežemo na kolobarje in jo popražimo na olju. Zmešamo kislo smetano, nariban sir in vmešamo jajce. Nato solimo, popramo, začinimo s ščepom muškatnega oreščka ter v zmes dodamo ohlajeno čebulo.
Testo razvaljamo na velikost pekača za pite. Dno preluknjamo z vilicami in ga za nekaj minut postavimo v pečico, ogreto na 175 °C.
Po testu prelijemo zmes, ki jo obložimo še z mesom in poljubno zelenjavo.
Pečemo dobrih 15 minut na 175 °C.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Pretvorimo v novo jed
Kadar pri obroku ostanejo meso, zelenjava ali jajca, lahko pripravimo okusno novo jed in tako pomagamo zmanjšati količino zavržkov hrane, poleg tega pa tudi občutno prihranimo. Pomembno je, da izbiramo sveže, lokalne sestavine, s čim krajšo potjo od njive do krožnika.