Nacionalna shema

Evropska shema

Slivovi cmoki po babičinem receptu

Slivovi cmoki po babičinem receptu so prava klasika slovenske kuhinje. Mehko testo iz krompirjeve mase, napolnjeno s sočnimi slivami in posuto z drobtinami, ponuja nepozabno kulinarično doživetje. Priprava je preprosta, rezultat pa je jed, ki navdušuje s svojim domačim okusom.

Čas priprave

20 minut

Čas kuhanja

15 minut

Skupni čas

35 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Krompirjevo testo:

  • 500 g krompirja
  • 150 g moke (polovica ostre, polovica mehke)
  • 30 g masla ali margarine
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • malo naribanega muškatnega oreščka

Nadev:

  • 12 čvrstih, manjših sliv

Posip:

  • 100 g sladkorja
  • 100 g drobtin
  • 60 g masla »izbrana kakovost – Slovenija«
  • cimet po okusu

Postopek:

Krompir skuhamo, ga olupimo in pretlačimo. Ko je še topel, mu primešamo maslo, muškatni orešček, sol, jajce in moko. Testo na hitro pregnetemo. Razvaljamo ga na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na kvadrate v velikosti 5-krat 5 centimetrov.

Na sredino vsakega kvadrata položimo po eno razkoščičeno slivo. V vsako slivo dodamo nekaj sladkorja. Testo pazljivo zvijemo v cmok.

Cmoke kuhamo pokrite v vreli, soljeni vodi. Pripravljeni so, ko priplavajo na površino. Cmoke prelijemo s prepraženimi drobtinami, ki jim, že ohlajenim, dodamo sladkor. Po želji jih potresemo z nekaj cimeta.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Uporabimo slovenske slive

Ob nakupu sliv bodimo pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jo najdemo na različnih vrstah sadja. Zagotavlja namreč slovensko poreklo in višjo kakovost.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Priročen nasvet

02

Kje jih kupiti?

Poglejte, kateri pridelovalci v vaši bližini imajo na voljo slovenske slive.

Priročen nasvet

03

Izbira sliv

Najbolje je uporabiti zrele in sladke slive, saj bodo cmoki tako bolj okusni. Če so slive zelo sočne, lahko dodamo manj sladkorja ali drobtin.

Priročen nasvet

04

Priprava testa

Testo iz krompirja naj bo gladko in ne preveč lepljivo. Če je potrebno, dodamo malo moke, da dosežemo pravo teksturo.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito