Slivovi cmoki po babičinem receptu
Čas priprave
20 minut
Čas kuhanja
15 minut
Skupni čas
35 minut
Zahtevnost
Preprosto
Število oseb
4
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
Krompirjevo testo:
- 500 g krompirja
- 150 g moke (polovica ostre, polovica mehke)
- 30 g masla ali margarine
- 1 jajce
- ščepec soli
- malo naribanega muškatnega oreščka
Nadev:
- 12 čvrstih, manjših sliv
Posip:
- 100 g sladkorja
- 100 g drobtin
- 60 g masla »izbrana kakovost – Slovenija«
- cimet po okusu
Postopek:
Krompir skuhamo, ga olupimo in pretlačimo. Ko je še topel, mu primešamo maslo, muškatni orešček, sol, jajce in moko. Testo na hitro pregnetemo. Razvaljamo ga na pol centimetra debelo. Razrežemo ga na kvadrate v velikosti 5-krat 5 centimetrov.
Na sredino vsakega kvadrata položimo po eno razkoščičeno slivo. V vsako slivo dodamo nekaj sladkorja. Testo pazljivo zvijemo v cmok.
Cmoke kuhamo pokrite v vreli, soljeni vodi. Pripravljeni so, ko priplavajo na površino. Cmoke prelijemo s prepraženimi drobtinami, ki jim, že ohlajenim, dodamo sladkor. Po želji jih potresemo z nekaj cimeta.
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Uporabimo slovenske slive
Ob nakupu sliv bodimo pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jo najdemo na različnih vrstah sadja. Zagotavlja namreč slovensko poreklo in višjo kakovost.
Priročen nasvet
02
Kje jih kupiti?
Poglejte, kateri pridelovalci v vaši bližini imajo na voljo slovenske slive.
Priročen nasvet
03
Izbira sliv
Najbolje je uporabiti zrele in sladke slive, saj bodo cmoki tako bolj okusni. Če so slive zelo sočne, lahko dodamo manj sladkorja ali drobtin.
Priročen nasvet
04
Priprava testa
Testo iz krompirja naj bo gladko in ne preveč lepljivo. Če je potrebno, dodamo malo moke, da dosežemo pravo teksturo.